Po covidu se vracejte ke sportování postupně a s rozumem, doporučuje lékař

7. květen 2021

Prodělané onemocnění covid-19 může ovlivnit naši fyzickou kondici. Například podle údajů pražského Centra sportovní medicíny trpí sníženou výkonností zhruba 15 procent sledovaných profesionálních sportovců. Jak nejlépe se po covidu opět dostat do své předchozí formy, poradí v dalším díle naší pravidelné vysvětlovny Koronafokus vědecký reportér Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Aktuálně sbíraná data pražského Centra sportovní medicíny na zatím 110 profesionálních sportovcích ukazují, že v naprosté většině je u takových lidí průběh onemocnění covid-19 mírný, žádný z nich například nemusel být hospitalizován. Z nich ale 15 procent po uzdravení zažívá problém při návratu do vrcholového tréninku.

Těch, kteří mají dlouhodobý a závažnější problém i půl roku po covidu, je ovšem naprosté minimum, jedná se o zhruba pět sportovců. Ti nedokážou trénovat naplno, i po menším výkonu pociťují únavu, zkrátka nemůžou vykonávat svoji profesi.

Problémy mohou mít i rekreační sportovci

U rekreačních sportovců žádná přesná data nejsou, ale podle sportovních lékařů se dá předpokládat, že i někteří z nich samozřejmě můžou slabost po covidu pociťovat. Je to vidět i na množství objednávek do ordinací, kterých je teď více.

Čtěte také

Například Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně uvádí, že onemocnění covid-19 výrazně ovlivnilo jejich klienty, a to nejen sportovce, ale i další nemocné, kteří přichází z jiných klinik nebo od ambulantních specialistů.

Lékaři tam ale u sledovaných aktivních sportovců po covidu doposud nezjistili například vážné poškození srdečních nebo plicních funkcí.

Nárůst hmotnosti i svalových zranění

Podle odborníků z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny se měsíce výpadku běžných tréninků, které jsou někdy nahrazené online formou, anebo jsou vynechány úplně, logicky projevují na naší kondici obecně jejím poklesem a také ztrátou získaných pohybových návyků potřebné pro jednotlivé sporty. Znát je také nárůst hmotnosti u většiny sledovaných sportovců, a to ne svalové hmoty, ale tuku.

Jiná pracoviště, která se specializují na opravdu vrcholové sportovce, po covidu registrují vyšší počet svalových zranění. Tady dle expertů ale nelze jasně říci, jestli za to skutečně může koronavirus, anebo změny v trénincích v souvislosti s pandemií.

Jak se vracet k tréninkům

U profesionálních sportovců by po prodělaném covidu vždy měla následovat ještě před návratem k tréninkům konzultace se sportovním lékařem. A návrat musí být postupný.

Čtěte také

U rekreačních sportovců vždy záleží na tom, v jakém celkovém zdravotním stavu jsou. Pokud ale byli před covidem zvyklí běhat, tak není důvod v tom nepokračovat i po uzdravení. Pohyb našemu tělu logicky prospívá.

Důležité je zachovat chladnou hlavu, ze začátku je totiž potřeba opatrnost. Jak doplňuje lékař Jiří Dostal z Centra sportovní medicíny, vždy bychom měli používat selský rozum:

„Začíná se pomaleji a postupně se přidává na intenzitě. Člověk sám vnímá, jakým způsobem je schopen tu zátěž tolerovat. Kdo si měří tepové frekvence, tak vidí, že když jsou vyšší, než je obvyklé, tak bude muset chvíli počkat na nižších intenzitách, než se vrátí do plného tréninkového zatížení.“

Samozřejmě, že pokud na sobě lidé pociťují únavu, po sportu je jim špatně, může se jednat o postcovidový syndrom. V takovém případě je dobré obrátit se na svého praktického lékaře.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související