Káva jako spálená guma nebo kouř všude. Po covidu přichází část pacientů o čich i na několik měsíců

4. květen 2021

Ztráta chuti a čichu patří k častým příznakům onemocnění covid-19. Většině lidí se brzy vrátí, ale u některých to trvá týdny či dokonce měsíce. Najdou se také lidé, kteří pak vnímají pachy jinak než dřív. Co mají dělat? V rubrice Koronafokus poradí Štěpán Sedláček z vědecké redakce.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Nákaza koronavirem je spojená se ztrátou čichu a chuti proto, že nemoc přeruší spojení mezi nosem a mozkem. Přesný mechanismus není úplně znám, ale lékaři mají za to, že to souvisí s poškozením buněk v nosní dutině kvůli pomnoženému koronaviru – konkrétně jde o poškození čichového epitelu a nervových zakončení, která posílají signály do mozku.

Ve výsledku pak buňky nerozeznávají pachy, které člověk vdechuje. Spolu s čichem člověk ztrácí schopnost rozpoznávat i chutě, protože jde o propojené smysly.

Podobnou ztrátu čichu  tedy anosmii  lékaři znají například ve spojitosti s chřipkou, ale ne v tak velkém měřítku, v jakém to sledují teď v případě koronaviru.

Čtěte také

Čich se lidem vrací v závislosti na tom, jak se buňky regenerují. U většiny lidí to trvá do dvou až tří týdnů, ale u některých lidí to je podstatně déle.

„Minoritě pacientů to trvá až měsíce. Jsou tu i řádově jednotky procent pacientů, u kterých to trvá déle než půl roku. Ale máme i pacienty, kteří necítí, a covid prodělali v první vlně před rokem,“ potvrzuje primářka Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Pavla Urbánková.

Ve svatoanenské nemocnici vede Urbánková nově zřízenou poradnu pro poruchy čichu po covidu-19, na kterou už se obrátily přes tři stovky lidí. Upozorňuje ale, že ztráta čichu může být způsobena i něčím jiným než covidem, třeba nosními polypy. Ty může odhalit vyšetření na ORL.

Jak vrátit čich?

Lékaři žádný jednoduchý lék nemají a lidé musejí počkat, až se jim buňky obnoví. Proto podle Pavly Urbánkové doporučují B vitamíny na podporu regenerace nervové tkáně, dále minerály jako hořčík, selen a zinek.

Čtěte také

A také trénink, tedy záměrně a pravidelně očichávat věci spojené s výraznými pachy. „Různé esenciální olejíčky včetně eukalyptového, různá koření, ovocné vůně. Zkrátka aby byl čichový epitel stále stimulovaný,“ doporučuje Urbánková.

Potíže ale hlásí i lidé, kterým se čich vrátil. Někteří trpí změnou či zkreslením čichových vjemů. To, co jim dřív vonělo, najednou zapáchá. Nebo mají čichové halucinace. Odborně se tomu říká parosmie a fantosmie.

Americký deník New York Times nedávno zveřejnil příběhy řady lidí, kterým po covidu například začala zapáchat oblíbená jídla, jejich vlastní dech nebo třeba manžel. V Česku lékaři takové případy také evidují a je jasné, že můžou výrazně komplikovat osobní i pracovní život nehledě na to, že pachy nás také můžou upozornit na nebezpečí.

„Obrátil se na nás profesionální hasič, který vnímá kouř i tam, kde není. Čich se mu z velké části vrátil až na ten kouř. Nebo lidem zapáchá káva jako spálená guma,“ popisuje Urbánková a dodává:

„Nicméně u těchto lidí potom došlo k alespoň částečnému zlepšení. To znamená, že se v čichovém epitelu něco děje.“

Čtěte také

Situaci podle ní ovšem komplikuje skutečnost, že vnímání čichu je velmi subjektivní a různorodé a nelze ho spolehlivě měřit jako třeba sluch. Pokud se potýkáte s poruchou čichu a chutí, můžete se obrátit na poradnu na adrese covid.poruchycichu@fnusa.cz.

Na webu také můžete najít stránky britské neziskové organizace AbScent, která poskytuje podporu lidem se ztrátou čichu a chuti a stojí za související výzkumy už od roku 2012.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související