Lída Rakušanová: Poučný příběh Angely M.

17. prosinec 2013

Zatímco v zákulisí vznikající české koalice zuří boj o ministerská křesla, je v sousedním Německu dobojováno: Angela Merkelová je od úterka opět kancléřkou. Už potřetí. A zřejmé je, že tato politička, ač jí před osmi lety málokdo věřil, že by tak náročný úřad mohla vůbec zvládnout, vejde do novodobých dějin spolkové republiky jako významná osobnost. Na politické scéně doma i v zahraničí má nespornou autoritu, většina společnosti ji chápe jako pozitivní vzor.

Příběh Angely Merkelové vybízí k zamyšlení. A sice nad tím, proč se u nás vlastně už automaticky předpokládá, že kdo vkročí do politiky, ušpiní se. Ať by jeho úmysly byly jakkoli ryzí. Vysvětlení je přitom nasnadě: politika není nic jiného než řemeslo. Jenže aby se mohlo dělat dobře, je třeba pro něj vytvořit předpoklady. Ten základní je, že v zemi jako je Německo funguje profesionální státní správa, schopná přetavit politická hesla do konkrétních zákonů. A to rychle a pokud možno bezchybně. Úlohou politiků pak je zajistit jim v parlamentu většinovou podporu. Což ovšem zvládnou jen za předpokladu, že i jejich politická strana funguje jako dobře seřízený stroj, poskytující svému vedení spolehlivé zázemí. A především perfektní zpětnou vazbu směrem k voličům. V tom tkví podstatná část celého tajemství německé politické stability. A z tohoto příkladu je i zřejmé, proč to nefunguje u nás.

Angela Merkelová nemusela mít žádnou geniální vizi: v Německu stačilo, že je coby vědkyně zvyklá analyticky myslet a dotahovat věci do konce, že je pracovitá a dokáže se poučit z vlastních chyb, a v neposlední řadě, že z ní rodiče vychovali slušného člověka. V českých poměrech by ale nejspíš i na ni záhy padl stín amatérismu a podezření, že se zaplétá do pavučiny neprůhledných machinací.

Přesto: Česká republika, ať se její budoucí vládní koalice rodí jakkoli turbulentně, má příležitost to změnit. Koaliční smlouva je v tomto směru nejen plná odhodlaných slov, ale i konkrétních závazků. Lámat nad nimi předem hůl by nebylo fér. Třeba dají nějaké zdejší Angele Merkelové šanci aspoň naši vnuci.

Spustit audio