Lída Rakušanová: Pocitově je Ukrajina v EU i v NATO už dávno. Není jí to ale moc platné

14. červenec 2023

„Vážený pane prezidente, milý Volodymyre,“ oslovil český premiér ukrajinského prezidenta, když ho minulý týden vítal v Praze na tiskové konferenci. Italská premiérka Meloniová Zelenského při jeho květnové návštěvě v Římě spontánně objala. Američtí poslanci a senátoři ho zas při jeho loňské návštěvě ve Washingtonu přivítali dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Čtěte také

Francouzský prezident Macron si stejně jako řada dalších evropských politiků se Zelenskym kamarádsky tyká. A když německý premiér Scholz předával Zelenskému v květnu v Cáchách cenu Karla Velikého, zdůraznil, že jeho země je co do obrany společných hodnot pro Evropu nadějí a inspirací.

„Ukrajina je součástí naší evropské rodiny,“ řekl německý premiér. Obdobně nepochybují lídři západních zemí, a dokonce ani Putinovi nakloněný turecký prezident Erdogan, že si Ukrajina za svůj statečný boj s ruskými agresory „členství v Severoatlantické alianci bezpochyby zaslouží“.

Členství pouze v teoretické rovině?

Pocitově, co do emocí, je tedy Ukrajina v Evropské unii i v NATO už od chvíle, kdy Zelensky pronesl na videu za sebe a členy své vlády onu legendární větu: „Prezident je tady! Všichni jsou tady!“

Čtěte také

Jenže na rozdíl od šéfů vlád EU, kteří udělili Ukrajině – a to jednomyslně, tedy včetně potížisty Viktora Orbána, oficiální statut kandidáta na připojení k Unii už loni v červnu, je členství Ukrajiny v NATO, jak se ukázalo i na summitu v litevském Vilnijusu, sice možné, ale de facto jen teoreticky.

Právě proto je ale teď nezbytné Ukrajincům účinné zbraně nejen slibovat, ale skutečně dodávat, a to v dohodnutých termínech a v odpovídající kvalitě.

Hlavně v Evropě nebylo totiž vždycky jasné, zda jednotlivé státy včetně České republiky posílají na Ukrajinu efektivní výzbroj, anebo se spíš zbavují zastaralé zbrojní techniky s vyhlídkou na dodávky moderní výzbroje od spojenců.

Je to nefér, protože Ukrajinci bojují za nás. Bojují už rok a půl a je až zoufalé sledovat, jak umírají jen proto, že se proti ruské převaze nemají čím bránit. Vázne všechno, od dodávek munice přes stíhačky až po výcvik ukrajinských pilotů.

Lída Rakušanová

Rusko je nutno porazit, protože jen to ho donutí sednout si k jednacímu stolu, slyšíme ze všech stran.

Zároveň ale Západ s dodávkami na Ukrajinu váhá, aby v jejím boji se zemí, která má největší jaderný arzenál na světě, nevyostřil konflikt“.

Je to protimluv, za který platí ukrajinští vojáci svými životy. Nezávazné řeči západních státníků, že si jejich země „zaslouží být členem NATO“, jim musí připadat jako výsměch.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio