Lída Rakušanová: Fotbal ve znamení duhy

25. červen 2021

Když ve středu zaplnili němečtí fanoušci při mistrovském zápasu Německa s Maďarskem mnichovský fotbalový stadion duhovými vlajkami a s duhovým respirátorem se na tribuně objevil i bavorský premiér Markus Söder, skandovali maďarští fanoušci hesla o „homosexuálním Německu“ a rozbalili transparent, urážející „teplouše“.

Svým zákazem nasvítit v barvách duhy celý stadion, jak to původně chtěl mnichovský primátor, tak Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), jejímž záměrem prý bylo netahat do fotbalu politiku, jen přilila olej do ohně.

Čtěte také

Což nepřekvapuje: zákon, schválený ve středu v maďarském parlamentu 157 hlasy proti jednomu, je v kontextu západních demokratických zemí ne krokem, ale střemhlavým skokem hluboko do minulého století. Napříště se v maďarských školách děti a mladiství totiž nemají dozvědět ani to, že něco jako homosexualita vůbec existuje. Nedozvědí se to ani v televizních pořadech nebo ve filmech pro mladistvé do 18 let. Prý proto, aby se jiné sexuální orientaci „nedělala reklama“.

Což v reálu ovšem znamená, že řada mladých lidí bude opět dospívat v mučivých obavách, že nejsou normální. Na příkladu Ruska, kde existuje podobný zákon už osm let, lze sledovat, jak nebezpečné je mávnout nad tím rukou: v tamní společnosti se od té doby projevuje agrese vůči homosexuálům, lesbám a trans lidem mnohem otevřeněji než dřív.

Voda na mlýn populistům

Na první pohled se zdá, že v Česku by něco takového bylo nemyslitelné. Je ovšem otázka, zda jsou tu lidé k těmto skupinám opravdu tak tolerantní a empatičtí, jak rádi předpokládáme, anebo zda nejsou jenom lhostejní.

Čtěte také

Zda jim to prostě, dokud se to netýká například vlastní rodiny, není spíš jedno. Ani v Německu, kde se s mnichovským gestem solidarity s gayi a lesbami solidarizovala řada dalších měst, jejichž stadiony zazářily v duhových barvách jako symbol svobody a respektu k lidským právům, totiž není situace tak jednoznačná, jak by to mohlo vypadat.

Jinak by Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Westfálska a adept CDU na kancléřské křeslo, nemusel protestující nabádat, aby byli důslední a právo na různorodost respektovali i tehdy, když se ke své sexuální orientaci přizná například jejich oblíbený hráč.

Lída Rakušanová

Nejsou to rozhodně zbytečné obavy. Nejen v Německu, ale zrovna tak i v Česku se maďarský zákon může snadno stát vodou na mlýn populistů, kteří slibují nastolit pořádek a zachránit morálku národa.

Možná bychom byli překvapeni, pro kolik lidí i v tom údajně tak tolerantním Česku je tohle téma přitažlivé. Zbývá jen doufat, že se po volbách nebudeme ještě divit.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio