Lída Rakušanová: Až se zima zeptá...

5. srpen 2022

Chladné bazény, studená voda ve sprchách sportovišť, konec s nasvícením fasád reprezentativních budov i s šuměním proudů vody v městských kašnách. To jsou důsledky jen několika z celé řady úsporných opatření, která v těchto dnech zavádí severoněmecké město Hannover.

Obdobně si počíná řada dalších měst a obcí v Německu. Protože každá kilowatthodina, uspořená teď, znamená o to víc plynu v zásobnících na zimu. Až půjde opravdu do tuhého.

Čtěte také

Kupodivu se v Česku, navzdory přísloví o zimě, která se, a to už za pouhé dva tři měsíce, zeptá, co jsme dělali v létě, setkává počínání našich sousedů většinou se shovívavým úsměvem.

Jistě: magistráty a radnice zdejších měst a obcí mají přece jiné starosti. Blíží se komunální volby, a to se politici, jak známo, předhánějí ve slibech, jak se voliči nemusejí ničeho bát, protože když jim dají svůj hlas, postarají se o ně se vším všudy.

Férové by přitom bylo, aby přiznali barvu a šli svým voličům v drastických úsporách už teď příkladem vstříc. Jinak mohou v těžkých časech, které nás bohužel neminou, sotva čekat od značné části populace něco jiného než zklamání a vztek.

Úspory jako životní styl

Že se lidé dají mobilizovat, že jsou schopni se dobrovolně a bez pocitu ukřivděnosti vzdát i takových návyků a nároků, které považovali za samozřejmost, dokazuje příklad Japonska, který nedávno připomněl německý týdeník Die Zeit.

Čtěte také

Japonsko postihla energetická krize před jedenácti lety, po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima. Japonské vládě se tehdy podařilo iniciovat kampaň za změnu životního stylu směrem k co nejšetrnější spotřebě energie.

Nešlo přitom jen o to, že se lidé, podobně jako teď v Evropě, začali víc zajímat o zateplování a o fotovoltaiku na střechách svých domovů, ale do módy přišly například i energeticky nenáročné jídelní recepty. A z módy naopak vyšly předimenzované světelné reklamy.

Japonské podniky zavedly už tenkrát videokonference místo obchodních cest. A elektroauta se stala tehdy v Japonsku populární i proto, že se na ně přes autobaterie daly zapojit domácnosti, když vypadl proud.

Šetřit s energiemi patří dnes v Japonsku k dobrému životnímu stylu. Pokud se to povede i v Evropě, mine se účinkem Putinova strategie udělat z ruských dodávek fosilních paliv zbraň. Německo k tomu má nakročeno zcela jistě.

Lída Rakušanová

V Česku se doposud šetří energiemi hlavně proto, že nejsou peníze. Ti majetnější na nějaké šetření většinou okázale kašlou. Teď je šance to změnit.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související