Libor Dvořák: Ukrajinská prezidentská kampaň a dezinformace

22. březen 2019

Předvolební prezidentská kampaň a Ukrajina jde do finále: první kolo voleb se koná v neděli 31. března. Kampaň se nevyhnula trendu volebních procesů posledních let.

Přes sociální sítě i klasická média se aktivně šíří fake news, a to hlavně v ruštině. Jejich objekty se v tomto konkrétním případě stávají především ukrajinští prezidentští kandidáti.

Libor Dvořák: Kandidáti na ukrajinského prezidenta - komik, solidní politik a plynová princezna

Komik Volodymyr Zelensky, jeden z kandidátů na ukrajinského prezidenta

Ukrajinská Ústřední volební komise (ÚVK) uzavřela o půlnoci přijímání kandidatur do prezidentských voleb 31. března.

Podle analýzy DW se nejsledovanější fake news na Facebooku v období od 1. ledna letošního roku do těchto dnů týkaly herce a televizního baviče Volodymyra Zelenského. Ostatní kandidáti se cílem falešných zpráv stali taky, ale zdaleka ne tak často.

Je to snad plánovaná kampaň proti zatím nejúspěšnějšímu uchazeči o post ukrajinského prezidenta a mohou ruské fake news ovlivnit výsledek voleb?

Podívejme se, jak DW falešné zprávy analyzuje: Pro tento účel využila službu monitoringu sociálních sítí CrowdTangle. S její pomocí se podařilo zjistit, které posty v ruštině, týkající se těchto voleb, dosáhly nejvyššího počtu reakcí na Facebooku.

Důvod ke znepokojení

Všechny tyto fake news vznikají podle stejného schématu: zpravodajské servery s odvoláním na neexistující prohlášení či fakt, založeném na matení pojmů, zcela záměrně klamou veřejnost. Uveďme si alespoň dva velmi názorné příklady:

Ondřej Soukup: Ukrajinský humorista prezidentem?

Ondřej Soukup

Ukrajinská společnost za poslední čtyři roky dospěla a už se nebude smiřovat se zvůlí mocných. Je teď na politicích, aby si to uvědomili. A je jedno, zda se skutečný Služebník lidu, kterého si Ukrajinci žádají, bude jmenovat Volodymyr Zelenskyj nebo nějak jinak.

Příklad č. 1: Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko prý zahájil trestní stíhání proti Volodymyru Zelenskému za to, že „plánuje zkázu ukrajinského ústavního řádu“. Zpráva se přitom odvolává na Lucenkovu stránku na Facebooku. A skutečnost? Žádné podobné trestní stíhání zahájeno nebylo.

Příklad č. 2: Facebooková stránka from-ua.com tvrdí, že prezident EU Ukrajince vyzývá, aby pro Zelenského nehlasovali, a navíc o něm říká, že je to kašpar. Skutečnost v tomto případě? Funkce prezidenta EU neexistuje. Tento výrok byl připsán předsedovi Rady Evropy Donaldu Tuskovi, který v jednom svém projevu prohlásil, že „je stále nesnadnější odlišit politiky od komediantů“. O Ukrajině ovšem nepadlo ani slovo.

A aby se to nepletlo – existuje i falešná Zelenského stránka, na níž se jeho jménem sděluje, že „hned po vítězství poletí na jednání s Putinem“, ruštině na Ukrajině udělí statut státního jazyka a ukrajinskou metropolí učiní Oděsu.

Podobných hloupostí se v ukrajinském informačním prostoru objevují spousty, ale mohou podobné výlevy reálně ovlivnit výsledky voleb?

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Ukrajinští a zahraniční odborníci se domnívají, že pokud lidé nechápou, jak rozeznat nehodnověrnou informaci od hodnověrné a podobná informace se ocitne mezi nejpopulárnějšími posty, tak je to opravdu důvod ke znepokojení. Což ostatně neplatí jen pro Ukrajinu.

Spustit audio