Libor Dvořák: Kandidáti na ukrajinského prezidenta - komik, solidní politik a plynová princezna

4. únor 2019
Komik Volodymyr Zelenskyj, jeden z kandidátů na ukrajinského prezidenta

Ukrajinská Ústřední volební komise (ÚVK) uzavřela o půlnoci přijímání kandidatur do prezidentských voleb 31. března.

Poradce ukrajinského premiéra Mikloš: Ukrajina zvládla řadu reforem, na vstup do EU ale ještě připravená není

Mezinárodní konference Dny USA a EU, Ivan Mikloš

Hostem Interview Plus je Ivan Mikloš, bývalý slovenský ministr financí a současný poradce ukrajinského premiéra. Jaká je současná ekonomická situace Ukrajiny? Je reálné, aby země vstoupila do EU? Jak může bojovat s korupcí? Jsou účinné protiruské sankce ze strany Unie? A měla by je osmadvacítka zrušit, nebo raději zpřísnit?

Kandidátů bylo celkem 89, ale 22 už jich ÚVK odmítla. Ve vedoucí trojce jsou komik Zelenskyj, dosavadní prezident Porošenko a expremiérka Tymošenková. Právě mezi nimi se taky bezpochyby rozhodne ve druhém kole voleb 21. dubna. Na vítězství v kole prvním nemá nikdo ze jmenovaných šanci.

Začněme tím, jehož jméno drtivé většině českého publika nic neříká – populárním ukrajinským komikem Volodymyrem Zelenským. Ten svou kandidaturu oznámil 11. ledna, přičemž prohlásil, že jeho předvolební program by mu měli napsat sami voliči.

Své takříkajíc systémové kandidáty pravidelně zesměšňuje v populárních estrádách i v seriálu s příznačným názvem Sluha lidu. Jen pro pořádek – tak byli kdysi v lidu potajmu titulováni sovětští potentáti.

Ondřej Soukup: Ukrajinský humorista prezidentem?

Ondřej Soukup

Ukrajinská společnost za poslední čtyři roky dospěla a už se nebude smiřovat se zvůlí mocných. Je teď na politicích, aby si to uvědomili. A je jedno, zda se skutečný Služebník lidu, kterého si Ukrajinci žádají, bude jmenovat Volodymyr Zelenskyj nebo nějak jinak.

Na sociální sítě už komik umístil úryvek s výmluvným sloganem Příběh příštího prezidenta. V detailním záběru onen příští prezident vysvětluje, jak se díky němu na Ukrajině všechno změní.

Občané budou moci zahájit podnikání během půlhodiny, potěšeně žasnout nad nízkými činžemi a jezdit v kvalitních evropských autech, jejichž dovoz bude obtěžkán jen pohádkově nízkými cly. Na vytvoření tohoto ráje prý mu budou stačit pouhé tři měsíce. Moudře si ovšem nechává pro sebe, jak přesně tohoto zázraku chce dosáhnout.

Nejvýhodnější pro Kreml

Dosavadní prezident Petro Porošenko se v posledních měsících dostal ze 6,5 procentních preferencí na více než 16 procent. Sází na svou poměrnou politickou solidnost, na snahu o směřování do evropských struktur i na relativní úspěchy, jichž poslední dobou dosáhl díky osamostatnění národní pravoslavné církve, postojům za kerčské krize i slibům energetické samostatnosti, jíž prý může být díky těžbě vlastního plynu dosaženo během pouhých pěti let.

Ukrajina je obětí agrese, mezinárodní reakce je nedostatečná, tvrdí Procházková

Ukrajinský námořník eskortovaný agentem FSB do soudní síně v Simferopolu

Rusko na Krymu brzy rozmístí nové raketové systémy S-400 v reakci na vyhlášení výjimečného stavu na zhruba polovině území Ukrajiny a pokračování tzv. kerčské krize. Ta začala v neděli, když Rusové zadrželi trojici ukrajinských vojenských lodí a 24 námořníků. 15 z nich soud poslal do vazby.

Nejzajímavější jsou v tuto chvíli prezidentské vyhlídky expremiérky Tymošenkové. Podle ruského serveru rubaltic.ru je schopna v druhém kole vyjma Zelenského porazit kohokoli.

Protože jsou ale oba reprezentanty dněpropetrovského oligarchického kapitálu, mohlo by se prý velmi snadno stát, že Zelenskij by uznal, že prezidentování není nic pro umělce, své kandidatury se vzdal a galantně nechal zvítězit dámu.

Pak by zřejmě nastalo to nezajímavější: Právě Tymošenková je rozhodně nejvýhodnější figurou pro Kreml – i přes rusofobní rétoriku, k níž se v případě potřeby uchyluje. Přesně před deseti lety to byla právě ona, kdo s Vladimirem Putinem podepsal katastrofální dohodu o dodávkách ruského plynu, za který se Ukrajina zavázala platit neuvěřitelných 450 USD dolarů za 1000 kubíků.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Putin se zkrátka s Tymošenkovou vždy uměl dohodnout, a to tak, že to pro Rusko bylo mimořádně výhodné. Těžko říct, zda je to dílo zvláštní psychologické afinity obou politiků, anebo spíš kompromitujících materiálů, jež ruská strana na Tymošenkovou a její fígle z dob, kdy vládla ukrajinskému plynařskému státnímu monopolu, doposud má a umí jich využít.

V čele státu je zkrátka někdejší plynová princezna pro Ukrajinu a její proevropské snahy velkým nebezpečím, které si především její voliči vůbec neuvědomují. 

Spustit audio