Libor Dvořák: Tvrdý zásah vůči demonstraci v Moskvě

29. červenec 2019

Ruské soudy zahájily přestupková řízení proti stovkám osob, které policie v Moskvě zadržela při protestu proti vyloučení opozičních kandidátů z komunálních voleb.

V moskevské nemocnici se zotavuje opoziční vůdce Alexej Navalnyj, který byl o víkendu hospitalizován kvůli prudké alergii. Opoziční média spekulují, že mohl být otráven.

Libor Dvořák: Co bude v Rusku po Putinovi?

Vladimir Putin

Nečekaně mírné zacházení ruských represívních složek s investigativním novinářem Ivanem Golunovem a očekávaně tvrdý zásah proti demonstracím za jeho svobodu signalizuje, že Putinův režim se ocitá v jistých konvulzích.

Sobotní demonstrace se zúčastnilo kolem 5000 lidí; policisté zhruba 1400 demonstrantů na několik hodin zadrželi a ještě v pondělí ráno bylo ve vazbě asi 150 osob.

Není to nakonec mnoho, když si uvědomíme, čeho je ruská policie s patřičnými rádci v zádech schopná, ale signalizuje to, že ruská státní moc si s nenadálou protestní vlnou jednoduše neví rady a že je jí každopádně zaskočena.

Trochu symptomatické je, že prezident Vladimir Putin se v této atmosféře vypravil na – pravda, dávno předem chystanou – námořní parádu do rodného Petrohradu. V sobotu, která byla v této fázi moskevského hnutí za prosazení opozičních kandidátů do moskevských komunálních voleb klíčová, Vladimir Vladimirovič dokonce v batyskafu sestoupil na dno Baltu k ponorce, potopené v roce 1942.

Putinismus končí

Libor Dvořák: Ruský novinář Golunov propuštěn na svobodu

Ruský novinář Ivan Golunov propuštěn na svobodu

Ruské úřady ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami.

Člověk si maně vybaví jeho výrok z roku 2000, když se ho slavný Larry King ve své talk show zeptal, co že se to stalo s ponorkou Kursk, ruský prezident mu poskytl mimořádně přesné vysvětlení: „Potopila se“. Tentokrát se tedy v konfrontaci s aktuální politickou realitou pro jistotu potopil sám. Jak praví ve své slavné písni Vladimir Vysockij: Kéž bych jak ponorka klesnout moh na dno, někam, kde nikdo mě nezaměří…

Podobný víceméně virtuální ponor předvedl v minulých dnech moskevský primátor Sergej Sobjanin, který se mezi demonstranty samozřejmě vůbec neobjevil a jen jim po sociálních sítích sdělil, že evidentně brutální policisté postupují podle zákona a že překračování právních norem k ničemu dobrému nepovede.

Alexandr Mitrofanov: Putinův tranzit moci a muší váha opozice

Vladimir Putin

Slovní spojení tranzit moci je nyní v ruských politických a mediálních kruzích velmi časté.

Možná právě proto jedna demonstrantka přecházela po Tverské třídě kolem radnice a nahlas předčítala z ruské ústavy – aby bylo jasné, kdo si počíná v souladu s ruským právem a kdo po něm šlape.

Moskevská opozice se s největší pravděpodobností svého nedomůže a její kandidáti, podvodně vyřazení z moskevského volebního procesu, mimo něj prostě zůstanou. To však nic nemění na faktu, že ruská metropole se od obrovských protiputinských demonstrací na přelomu let 2011-2012 znovu probouzí do odbojných nálad, které Kremlu naznačují, že takhle by to dál nešlo.

To samozřejmě neznamená, že slabá ruská opozice má nějaké vítězství na dohled, dokonce i v těch zářijových moskevských volbách – i když je otázka, jak by to dopadlo, kdyby politici Ljubov Sobolové či Ilji Jašina kandidáty byli.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Je to ovšem signál, že putinismus v mnoha ohledech končí – a i kdyby se pro rok 2024, kdy by měl Vladimir Vladimirovič jako hlava státu definitivně končit, podařilo vymyslet nějaké nové schéma tohoto zaleželého autokratického režimu, bude to schéma přinejmenším dýchavičné.     

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio