Libor Dvořák: Ruský novinář Golunov propuštěn na svobodu

12. červen 2019

Ruské úřady ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami.

Ruský ministr vnitra uznal, že proti novináři nejsou důkazy. Sám Golunov slíbil dál pokračovat v odhalování korupce. Vězeňská správa mezitím žurnalistovi sejmula elektronický náramek, který jej kontroloval, zda setrvává v domácím vězení, jež mu uložil soud.

Libor Dvořák: Tažení proti ruskému investigativnímu novináři Golunovovi

Investigativní novinář Ivan Golunov stráví dva měsíce v domácím vězení

Nikulinský soud města Moskvy rozhodl, že investigativní novinář Ivan Golunov, zatčený ve čtvrtek pro údajné držení narkotik, stráví další dva měsíce v domácím vězení.

Když se v úterý asi v devět večer Ivan Golunov zjevil před stovkami svých příznivců, neubránil se slzám dojetí a hned přislíbil, že ve své investigativní práci, která se nepochybně stala bezprostředním důvodem jeho zadržení z minulého týdne a také snahy udělat z něj kriminální živel, samozřejmě bude pokračovat.

Zároveň však všechny přítomné i další Moskvany vyzval, aby nechodili na dnešní nepovolenou protestní akci, svolanou právě kvůli němu a jeho případu. Což by koneckonců mohl být jistý pobočný podnět pro novinářovo bleskové osvobození.

Důležité přirozeně je, že Ivan Golunov byl zbaven všech původně vyslovených vin, když sám šéf rezortu vnitra Vladimir Kolokolcev oznámil, že v případě Ivana Golunova „žádná trestná činnost nebyla prokázána“. Mnohem pravděpodobnější důvod pro novinářovo osvobození ovšem bude intervence prezidenta Putina, který se ve věci osobně angažoval.

Slábnutí Putinova režimu

Opravdu pozoruhodným jevem, souvisejícím s tímto případem, bylo i to, že v Golunovův prospěch mluvili nejen opoziční a nezávislí novináři, ale i vyloženě režimní tlampače typu TV Dmitrije Kiseljova, který ještě před pár lety vyhrožoval Západu „jaderným požářištěm“. A protestní hlasy přidaly i politické opory režimu, například předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková.   

Libor Dvořák: Jak populární je v Rusku prezident Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Minulý pátek přišla ruská média se sdělením skutečně senzačním: důvěra ve Vladimira Putina od měsíce dubna poklesla o 15 procent, a to na 31,7 procenta.

Můžeme se samozřejmě jen domýšlet, proč tak prudký zvrat v celé kauze. Bezesporu je to akt zdravého rozumu, protože v opačném případě by si režim koledoval o další lidové bouře, přinejmenším stejně silné a rozsáhlé jako loňské protesty proti penzijní reformě nebo letošní regionální vystoupení proti výstavbě nového pravoslavného chrámu v centru Jekatěrinburgu či zbudování megaskládky moskevského odpadu v severoruském Šiesu.

Ruský režim zkrátka potřebuje klid – a to jak před Putinovým televizním zjevením lidu 20. června, tak před  regionálními volbami 8. září: v Moskvě totiž bude kandidovat i opozice a přílišný rozruch ve společnosti by jí mohl přinést nečekané body.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Nu a v neposlední řadě může kauza Golunov znamenat totéž, co signalizuje i spousta jiných známek: slábnutí Putinova režimu, který zatím neví, co bude po roce 2024, až skončí již čtvrté prezidentské období Vladimira Vladimiroviče.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio