Libor Dvořák: Teror v ruském Dagestánu

26. červen 2024

Dvacet obětí a pět mrtvých teroristů přinesly nedělní útoky v jihoruském Dagestánu v jeho metropoli Machačkale a přímořském Derbentu. Útočníci stříleli na synagogu, pravoslavný chrám i na policii. Rusko přitom tvrdí, že se s islámským terorismem na Kavkaze vypořádalo. Čin byl ovšem ze všeho nejspíš motivován právě extrémním islámem.

Právě cíle nejnovějších teroristů ukazují na vyloženě islámskou inspiraci. Zajímavý je v tomto případě fakt, že mezi zabitými útočníky se našli dva přímí potomci šéfa administrativy Sergokalinského okresu Magomeda Omarova.

Čtěte také

Oba jeho synové přitom zemřeli během antiteroristické operace, kdežto sídlo jejich otce se stalo cílem policejní zteče a Omarov starší sám byl zatčen. Protože to byl klasický místní provládní byrokrat a člen strany moci Jednotné Rusko, se svou partajní příslušností se mohl rovnou rozžehnat – už je vyloučen.

Přitom se dá jen těžko předpokládat, že právě aktivní podporovatel Putinova režimu by mohl chovat nějaké sympatie k excesům, k nimž zřejmě tolik tíhli jeho synové, patřící zase k místní zlaté mládeži, režimní náboženství svých otců zpravidla odmítající.

Nebezpečná inspirace radikálním islámem

Hned po krvavé neděli na březích Kaspického moře se z mnoha stran ozvaly temné hlasy, mručící cosi o „ukrajinské stopě“.

Čtěte také

Jak se ale zdá, úřady, poučené vlastními podobnými omyly či spíše vědomým falšováním fakt v případě dubnového útoku na krasnogorský Crocus City Hall nedaleko Moskvy, k dagestánskému masakru prozatím nepromlouvají a jak uvedl Putinův mluvčí Peskov, prezident se k něčemu podobnému ani nechystá.

O to zajímavější je reakce známého kremelského jestřába Dmitrije Rogozina na sociálních sítích: „Poslanec Státní dumy za Dagestán Abdulhakim Gadžijev se domnívá, že za tímto teroristickým útokem stojí tajné služby Ukrajiny a NATO. Já jsem ale toho názoru, že pokud budeme každý teror, vyvěrající z národnostní a náboženské nevraživosti, z nenávisti a rusofobie, připisovat ukrajinským a severoatlantickým piklům, tak nás tato umělá růžová mlha zavede až do velkých problémů.“

Libor Dvořák

Tato nečekaná racionalita jedné z tradičních režimních opor a Putinovo mlčení by nás mohly inspirovat k jednomu docela nadějeplnému závěru: i za kremelskými stěnami už si možná uvědomují, jak směšné je víceméně automatické obviňování Ukrajiny a Severoatlantické aliance z každé špatnosti, která se zrovna namane, a naopak jakým nebezpečím je inspirace myšlenkami radikálního islámu prakticky ve všech koutech Ruska, kde má právě toto náboženství doslova až explozivní sílu – o těsně sousedící Střední Asii ani nemluvě.

Zamyslet by se Rusové měli zejména nad tím, zda vytíženost jejich tajných služeb jim nebrání v jiné činnosti, kupříkladu té protiteroristické.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio