Libor Dvořák: Rusko-ukrajinská výměna vězňů začala

30. srpen 2019

Ukrajina a Rusko si hodlají vyměnit vězně.

A to včetně ukrajinských námořníků zajatých loni v listopadu u Kerčského průlivu za nezákonné překročení ruských hranic a ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsouzeného za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

Čtěte také

Celkem by vyměněných mohlo být až 35 z každé strany. O možné výměně Sencova se spekulovalo poté, co ruská média informovala, že byl z vězení ve městě Labytnangi za polárním kruhem převezen do Moskvy.

Deník Vedomosti dal informaci o přemístění Sencova do moskevské věznice do souvislosti se středečním rozhodnutím kyjevského soudu podmínečně propustit z vazby novináře Kyryla Vyšynského. Šéfredaktor agentury RIA Novosti Ukrajina je obviněn z vlastizrady spáchané v zájmu Ruska a hrozí mu za to až 15 let vězení. Ze soudní síně ale mohl odejít domů.

Připomeňme si, z čeho jsou protagonisté této výměny, o nichž právě byla řeč, vlastně viněni. Oleh Sencov byl zadržen už v roce 2014 v krymské metropoli Simferopolu a obviněn z podpálení vchodu do kanceláře ruské strany moci Jednotné Rusko a také z příprav vyhození Leninova pomníku do vzduchu.

Telefonát s Putinem

O Kyrylovi Vyšynském je zatím známo jen tolik, že je údajně vinen „vlastizradou ve prospěch Ruska“. Nyní by se tedy, podobně jako 24 ukrajinských námořníků, oba muži měli ocitnout společně s dalšími vězni na obou stranách na svobodě.

Čtěte také

První zprávy tvrdily, že letadlo z Moskvy přiletí v pátek v pět hodin kyjevského času na letišti Žuljany. Tato informace se ovšem nakonec nepotvrdila, i když za ní stál nově jmenovaný ukrajinský generální prokurátor Rjabošapka, který na svém twitteru napsal: „Modlíme se. Výměna skončila. Námořníci, Sencov, Karpjuk, Baluch a Hryb letí domů! Čekáme je!“

Počáteční jásot ale brzy ustal: tisková tajemnice Ukrajinské bezpečnostní služby Jelena Hytljanská krátce nato na facebooku uvedla, „že složité rozhovory stále ještě pokračují“ a novináře vybídla, aby nepublikovali neověřené údaje. Podle této vysoké ukrajinské úřednice Ukrajina ještě nestihla všechny potřebné právní formality.

Ať tak či onak, proces výměny přece jen začal a za své vítězství to může považovat po drtivém triumfu v prezidentských a parlamentních volbách nová hlava státu.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Volodymyr Zelenskyj měl návrat ukrajinských vězňů z ruských kriminálů jako jeden z hlavních bodů svého volebního programu a v posledních týdnech o tom dvakrát po telefonu jednal s Vladimirem Putinem. Jak se tedy zdá, alespoň tady dosáhl svého – i když bez dobré vůle také v Moskvě by to nešlo a asi je na místě se ptát, proč ruská strana na výměnu kývla.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.