Alexandr Mitrofanov: Kreml si hraje se společností jako kočka s myší

17. srpen 2018

Před týdnem jsem tady popisoval postup ruské státní moci a ruské společnosti ve dvou kauzách.

Ukrajinský režisér Oleh Sencov drží hladovku od května, žádá osvobození ukrajinských politických vězňů v Rusku. Sám byl ve zmíněné zemi odsouzen na 20 let za údajné teroristické úmysly.

Ondřej Soukup: Ruská Nová velikost a plyšové jednorožce

Ondřej Soukup

Akce Pochod matek je protestem proti zmanipulovanému procesu s aktivisty takzvané skupiny Novoje veličije, tedy Nová velikost, které prokuratura obviniňuje z extrémismu.

Sencovův případ má mnohem větší rezonanci ve světě než v Rusku. Prezident Vladimir Putin slíbil francouzské hlavě státu Emmanuelu Macronovi, že ho o průběhu kauzy Sencov bude informovat. Režisér má podporu ukrajinské společnosti, nikoli však ruské, s výjimkou malého množství aktivistů.

Naproti tomu se v jiném případě část ruské společnosti odhodlala dokonce k nepovolenému tichému pochodu v Moskvě a Jekatěrinburgu. Dostal název Pochod matek. Protest byl namířen proti chování represivních orgánů v tzv. kauze Nový majestát, kdy provokatér z tajné policie FSB vyhotovil stanovy spolku tak, aby ho pak mohl následně udat.

Dlouho se organizátoři dohadovali, zda do ulic vůbec smí vyjít, když to úřady nepovolily. Šéfka televize Russia Today Margarita Simonjanová varovala, že takový pochod může rozčílit „seriózní lidi v nejvyšších patrech moci“, kteří se uvolili, že soudkyni dají pokyn, aby protestům vyhověla a dvě obviněné ve věku 18 a 19 let, u nichž jsou zjevné příznaky nemocí, poslala z vazby do domácího vězení.

Vytáhne drápy a zaútočí

Nakonec se pochod uskutečnil, účastníci nechali plyšáky u dveří Nejvyššího soudu a policie nezakročila, naopak vyzvala shromážděné slovy: „Dosáhli jste svého cíle, rozejděte se.“ Byl to jasný náznak, že na nadcházejícím soudním jednání budou obě dívky na příkaz shora poslány do domácího vězení. Stalo se to. Prokurátor a soudkyně jako zázrakem uznali všechny argumenty obhajoby, které předtím tvrdošíjně odmítali.

Alexandr Mitrofanov: Ruský systém se okatě dehumanizuje

Oleg Sencov v kleci pro obžalované.

V nejbližší době by měl francouzský prezident Emmanuel Macron mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o osudu ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Ten byl po anexi Krymu odsouzen v Rusku za údajný terorismus na 20 let. Od května drží hladovku s požadavkem osvobození ukrajinských politických vězňů v Rusku. Za sebe neprosí.

Exposlanec Dumy, nyní opoziční politik Dmitrij Gudkov napsal: „Musíme si pamatovat, že převezení nevinné dívky z vazby do domácího vězení, kterého jsme dosáhli, není vítězství. Znamená to pouze, že lidožrouti se rozhodli, že sní své oběti nikoli v syrové, ale v uvařené podobě.“

Známá aktivistka Marie Baronovová navíc připomněla, že ve vazbě zůstává osm mužů ze stejné kauzy, o jejichž osudy se společnost nezajímala, protože nejsou mladými dívkami. Stejně tak pokračuje ve své hladovce Oleh Sencov. Putinova administrativa sdělila téměř po třech týdnech jeho matce, že její žádost o milost pro syna, kterou zaslala ruské hlavě státu, nestačí. Sencov prý musí napsat žádost sám.

Alexandr Mitrofanov

To je sice formálně v souladu s Putinovým výnosem z roku 2001. Jenže týž ruský prezident v roce 2016 omilostnil Naděždu Savčenkovou, aniž by od ní obdržel osobní žádost. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov tehdy prohlásil, že prezident udělil milost na základě žádosti příbuzných ruských novinářů, kteří zahynuli na Donbasu.

Kreml si prostě hraje se společností jako kočka s myší. Když má lepší náladu, myšku na chvíli pustí, až si to rozmyslí, vytáhne drápy a zaútočí.

Autor je komentátorem deníku Právo

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio