Alexandr Mitrofanov: Ruský systém se okatě dehumanizuje

10. srpen 2018

V nejbližší době by měl francouzský prezident Emmanuel Macron mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o osudu ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Ten byl po anexi Krymu odsouzen v Rusku za údajný terorismus na 20 let. Od května drží hladovku s požadavkem osvobození ukrajinských politických vězňů v Rusku. Za sebe neprosí.

Sencovova sestřenice Natálie Kaplanová prohlásila, že Olehův zdravotní stav je kritický a jeho osud je výhradně v Putinových rukou. Nižší ruské úřady naopak tvrdí, že Sencov je v pořádku. Olehova matka požádala ruského prezidenta o milost pro syna. Více než po 14 dnech od odeslání jejího dopisu Putinův mluvčí Dmitrij Peskov potvrdil, že Kreml žádost má. „Ale zatím nejsem schopen cokoli říci,“ dodal.

I ombudsmanka

Sencovův případ má značný mezinárodní ohlas. Současně probíhá další kauza, která je známa jen v Rusku. Jde o tzv. hnutí Nový majestát. Devět mladých lidí je obviněno z vytvoření extremistického spolku. Za vinu se jim dává, že „mají opoziční postoj k orgánům státní moci včetně prezidenta Vladimira Putina“. 

Podle obhájců jeden z účastníků schůzek mladých lidí, kteří diskutovali o politice, známý jako Ruslan D., byl ve skutečnosti agentem tajné služby FSB. Měl záměrně vypracovat takové stanovy spolku, aby pak měla policie co vyšetřovat a mohla splnit plán.

Jedna z obviněných, osmnáctiletá Anna Pavlikovová, má vážné zdravotní problémy, které ve vazbě rychle narůstají.
Alexandr Mitrofanov

Jedna z obviněných, osmnáctiletá Anna Pavlikovová, má vážné zdravotní problémy, které ve vazbě rychle narůstají. Včera proběhlo soudní líčení, na němž Annina obhájkyně předložila příslušnou zdravotní dokumentaci. „Dítě tady umírá, jeho stav se už jen zhoršuje,“ řekla. 

S žádostí o nařízení domácího vězení místo vazby se na soudkyni Julii Rudakovovu obrátila mimo jiné ruská ombudsmanka a předseda prezidentské Rady pro lidská práva. Soudkyně přesto nechala Annu ve vazbě do 13. září.

Děti hnijí ve vazbě

Novinářka Jekatěrina Vinokurovová, která dlouhodobě hledá možnosti nápravy ruského systému a nesouhlasí s protiputinskou opozicí, napsala v této souvislosti ve svém Telegramu: „To jsou esesáci naší doby, zřídili by i koncentráky pro takové holčiny, kdyby měli tu možnost… Takhle se bortí státní moc, takhle se bortí systém. Protože žádný normální systém nepotřebuje výživu dětskou krví.“

Senátoři žádají propuštění Sencova. Putin si z toho nic nedělá, ale má to smysl, říká Jirsa (ODS)

Oleg Sencov

Skupina senátorů zaslala dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém ho žádají o okamžité propuštění ukrajinského režiséra Olega Sencova, kterého označují za politického vězně. Aktivista, který se postavil proti okupaci Krymu, byl v Rusku odsouzen na dvacet let vězení za účast na teroristickém spiknutí, Sencov ale obvinění považuje za vykonstruované a už padesát dní drží protestní hladovku.

Aktivní krymský bloger Alexandr Gornyj zveřejnil toto vyznání: „Pro mě osobně není Vladimir Putin národním lídrem, dokud za jeho vlády sedí děti ve vězení a systém je mučí. V krymských volbách jsem mu dal svůj hlas a teď se moc stydím, že člověk, pro kterého jsem hlasoval, nijak nereaguje, místo toho se skvěle rekreuje, mimo jiné taky na Krymu. A děti hnijí ve vazbě.“

Známý publicista Oleg Kašin uvedl: „Systém si hýčká svou hluchotu, je na ni hrdý, sám sebe zkonstruoval tak, aby jej neotravovalo sténání občanů, kteří se ocitnou pod jeho koly nebo v jeho mlýnici.“

Annina sestra Anastázie během jednání řekla: „Svědek číslo jedna tohoto procesu je Bůh. Potrestá vás, ó, jak vás potrestá!“ 

Bezmocný Bůh

mitrofanov-alexandr_170426-111420_ace.jpeg

Bůh ale v Ruské federaci fakticky nemůže nic, avšak může všechno prezident Putin. Mluvčí Peskov řekl, že případ sledují, ale že Putin nemá žádnou možnost, dokud běží proces.

Podle serveru Nastojaščeje vremja bylo v Rusku v roce 2016 odsouzeno 4 046 lidí za projevy na internetu podle občanského zákoníku a 465 lidí podle trestního zákoníku. Nejčerstvější případ je ze Stavropolu. Občan dostal 3 dny vězení za převzetí článku o Muzeu druhé světové války v Gdaňsku, neboť prý tím propagoval nacismus.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: Alexandr Mitrofanov , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Související