Libor Dvořák: Ruské zbraně v Sýrii?

7. září 2013

„Syrská armáda bude schopna na údery USA a jejich spojenců z antisyrské koalice v případě vypuknutí války patřičně odpovědět. Damašek má dnes k dispozici přibližně tisíc střel země vzduch a přes pět tisíc protiletadlových kanónů různých typů,“ prohlásil bývalý vysoký velitel jednotek ruské protivzdušné obrany.

Vyjmenoval přitom několik druhů raketových systémů, jejichž jména zřejmě neodborníkovi nic neřeknou, ale už z uvedených počtů bojových prostředků je zřejmé, že nejmenovaný generál ve výslužbě nemluví jen tak do vzduchu.

Podle jeho názoru by syrské strana nakonec mohla mít i obávané protiletadlové raketové komplexy S-300 – i přesto, že Rusové je po důrazném nabádání ze západu Asadovi nakonec nedodali. Ve výzbroji je ovšem má kupříkladu Čína nebo Bělorusko, které by je nakonec Sýrii docela klidně mohly prodat. Zda se tak opravdu stalo, pan generál buď nevěděl, anebo to nechtěl říct. Anebo věděl, a jen to tak rozmlženě nadhodil – ať si západní váleční štváči pěkně lámou hlavu.

Podle svědectví stále téhož ruského lišáka však pro americká letadla budou „nemenším nebezpečím raketové systémy S-200 Angara a S-200V Vega“. Posledně jmenovaný systém v modernizované verzi je údajně „nejvydařenějším ruským vynálezem této kategorie“. Právě tyto rakety jsou prý základem současné syrské protivzdušné obrany.

„Jde o to,“ říká pan generál, „že tento systém byl už v sovětské době navržen a vyráběn pro boj s americkými střelami s plochou dráhou letu Pershing. Nu a modifikované rakety tohoto typu prý fungují jako dobře vycvičený honicí pes: „Když téhle raketě řeknete ´vem si ho´, tak překoná veškeré překážky a nástrahy a cíl zasáhne, i kdyby kličkoval sebevíc,“ prohlásil s patřičnou dávkou pýchy ruský generál.

Ruský postoj v syrské otázce je i přes Putinova prohlášení o možné ruské spolupráci se západní aliancí, budou-li prokázány Asadovy viny, především potměšilý. Zmíněný generál jako by ruku v ruce se svým prezidentem říkal: Možná vám pomůžeme, ale dejte si pozor na naše rakety v syrských rukou.

autor: ldo
Spustit audio