Libor Dvořák: Ruské komunální volby a občanská angažovanost

10. září 2019

Přestože nedělní ruské regionální a komunální volby v Rusku skončily vítězstvím strany moci Jednotné Rusko, politická opozice a liberální veřejnost je spokojená.

Jednotné Rusko ve volbách opět ztratilo, zejména v Moskvě.

Čtěte také

Při protivenstvích, která musela ruská politická opozice ze strany režimu snášet, je její triumfální tón pochopitelný. Vyplatila se Navalného taktika chytrého hlasování, díky níž se právě v metropoli snížil počet zastupitelů strany moci Jednotné Rusko skoro na polovinu.

Ozývají se však i vyloženě analytické hlasy. Právní expert Arkadij Ljubarev upozorňuje například na to, že současný systém registrace kandidátů, který byl po dva měsíce hlavním důvodem moskevských pouličních protestů, je mírně  řečeno nedokonalý.

Z 99 kandidátů, kteří byli připuštěni k volbám, jich nakonec 50 dostalo méně hlasů, než kolik shromáždili podpisů. Opravdu zvláštní… Ljubarev to chápe jako systémovou chybu, způsobenou hlavně možností manipulace s kandidátkami, a žádá, aby se toto schéma změnilo.

Kandidáty předem vyřazovat

Čtěte také

Politolog a publicista Alexandr Morozov zase upozorňuje na to, že známý opozičník Ilja Jašin, jehož nejenže k volbám nepřipustili, ale na posledních šest týdnů předvolební kampaně navíc internovali, se ve svém obvodě nakonec stal faktickým vítězem.

„Je to nesmírně důležitá zpráva pro všechny: pro policisty, kteří ho zatýkali, ale pak naslouchali jeho závěrům i jeho argumentaci, pro studenty Vysoké školy ekonomiky, kteří za ním jednoznačně stáli a pochopili, že jejich občanská angažovanost není marná, i pro občany Krasnoselského obvodu města Moskvy, kde Jašin zůstává místním zákonodárcem a kde ho lidé podporují a mají rádi… Totéž platí o všech těch, kdož pochopili myšlenku chytrého hlasování,“ říká Alexandr Morozov.

Čtěte také

Novinář a politolog Arkadij Dubnov jednoznačně poukazuje na to, že považovat volby do Moskevské městské dumy za legitimní v atmosféře, která připomínala spíš výjimečný stav, není dost dobře možné.

Také on zmiňuje chytré hlasování a doslova říká: „Každému byla uštědřena jeho lekce a každý si činí své závěry. Já sám jsem odpůrce chytrého hlasování, ale teď musím uznat jeho triumf. Stejně tak uznávám úspěch Alexeje Navalného a jeho týmu. Zakladatel Fondu boje proti korupci potvrdil a upevnil svou pozici nejvlivnějšího oponenta existující moci – muže statečného, důsledného a navíc charismatického.“ Tolik Arkadij Dubnov.

Ke všemu řečenému dodejme jen tolik, že svá ponaučení si z těchto voleb jistě vzala i nejvyšší státní moc. Především to základní: nejjistější pro Putinův establishment v nejbližších parlamentních volbách nezávislé a opoziční kandidáty opět rovnou předem vyřazovat.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Je to zkrátka nejspolehlivější metoda, protože kdoví, jak by lidé hlasovali, kdyby v kandidátních listinách měli i jména odpůrců režimu. Tím spíš, že ekonomická situace Ruska bude za dva roky nepochybně o dost horší než ta dnešní.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio