Libor Dvořák: Putinovo televizní zjevení lidu

20. červen 2019

Už dnes po 17., a jen pár minut po poledni, předstoupil Vladimir Putin před televizní kamery, aby absolvoval každoroční telemost, ve kterém odpovídá na desítky nejrůznějších otázek především řadových ruských občanů.

Libor Dvořák: Jak populární je v Rusku prezident Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Minulý pátek přišla ruská média se sdělením skutečně senzačním: důvěra ve Vladimira Putina od měsíce dubna poklesla o 15 procent, a to na 31,7 procenta.

Podle průzkumu oficiálního sociologického pracoviště VCIOM tuto prezidentovu talk-show hodlaly sledovat tři čtvrtiny Rusů.

Letošní Putinova debata s národem se odehrála v době pro něj dosti složité: životní podmínky obyčejných Rusů se prokazatelně zhoršují a v mezinárodních vztazích musí Rusko čelit značné mezinárodní izolaci. Ta je způsobená především stále ještě neuzavřenou rusko-ukrajinskou krizí, ve které se Ruská federace navíc k žádné roli nehlásí.

Hned v úvodu se moderátoři Putina zeptali, co z aktuálních témat považuje za důležité on sám. Prezident celkem poctivě odpověděl, že jsou to „otázky, související se životní úrovní obyvatelstva, ale také s likvidací odpadů a dalšími ekologickými problémy“.

Dá se žít za 3000 měsíčně?

Libor Dvořák: Putin a ruské občanství pro všechny Ukrajince

Vladimir Putin

Snaha ruského prezidenta Vladimira Putina o destabilizaci situace na Ukrajině, která si minulou neděli zvolila nového prezidenta, je zcela evidentní.

Padla i velmi drsná otázka, kdy se zvýší průměrná mzda v Rusku a zda se podle jeho názoru dá přežít za 10 tisíc rublů, což je něco přes tři tisíce korun. Tady se prezident přímé odpovědi vyhnul a doporučil, aby toto číslo bylo prověřeno, protože neodpovídá zaručené minimální mzdě v Rusku. Zřejmé ovšem bylo, že tazatel těží ze zcela konkrétní zkušenosti a že dostatek informací nemá zřejmě prezident.

Ze stejného kadlubu byla otázka, proč příjmy Rusů klesají a kdy začnou růst, prezident odpověděl, že příjmy přece rostou, ale roste také finanční zátěž průměrného občana, který se stále víc zadlužuje. Použil tak pár dní staré argumentace ministra financí Siluanova, který tvrdí, že Rusové si stále více půjčují. Otázkou ale je, proč si půjčují…

A problémy mezinárodní politiky? Na otázku, proč Putin nekomunikuje se svým ukrajinským kolegou Zelenským, ruský prezident rezervovaně poznamenal, že Zelenského asi před 15 lety viděl v ruské televizi a že mu připadal inteligentně zábavný, ovšem že to, co dělá dnes, je tragédie.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Pokud jde o západní sankce, nechal se Putin slyšet, že mohou mít i pozitivní účin, protože mobilizují domácí průmysl. Konkrétní příklady ale neuvedl. A konečně když byl tázán, proč Rusko tak horečně zbrojí, odpověděl světově známým starým příslovím: Chceš-li mír, připravuj se na válku.

Vladimir Putin dnešní telemost absolvoval v atmosféře, kdy jeho popularita sice pomalu, ale nezadržitelně klesá. Zda tento trend tímto vystoupením zastavil nebo naopak prohloubil, uvidíme už v následujících dnech.     

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související