Libor Dvořák: Prezident Zelenskyj chce změnu volebního zákona na Ukrajině

22. květen 2019

Na Ukrajině byla oznámena demise premiéra Volodymyra Hrojsmana, kterou předseda vlády avizoval po pondělní inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského.

Nový šéf státu totiž hned v nástupním projevu ohlásil rozpuštění parlamentu a vyzval kabinet k odstoupení. V pravé poledne začala mimořádná schůze parlamentu, který se zabýval vlastním rozpuštěním a předčasnými volbami, které by měly proběhnout 21. července.

Zelenskyj rozpustil parlament jen kvůli předčasným volbám. Bleskovou demisi vlády tedy určitě nečekal, myslí si poradce ukrajinského premiéra Mikloš

Mezinárodní konference Dny USA a EU, Ivan Mikloš

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj překvapil. Hned co složil prezidentský slib, rozpustil parlament. „To se tak trochu čekalo, překvapil ale útokem na vládu,“ řekl v Interview Plus poradce premiéra v demisi a bývalý slovenský politik, ministr financí a privatizace Ivan Mikloš.

Nový prezident podle komentátora listu Ukrajinska pravda od samého začátku plní slib, že zničí starý systém výkonu státní moci, a daří se mu skoro neuvěřitelně: Zelenskyj za jediný den dosáhl Hrojsmanovy demise, o kterou jeho předchůdce v čele státu Petro Porošenko marně usiloval poslední dva roky, a vypsání předčasných voleb, o které bývalá premiérka Julija Tymošenková a další opoziční politici bezvýsledně bojovali ještě o nějaký ten čásek déle.

Zelenskyj ovšem chce ještě více – změnit způsob, jakým se na Ukrajině volí poslanci, tedy z poloviny většinově a z poloviny poměrně. Navrhuje zrušit většinový způsob volby a snížit volební práh z pěti na tři procenta.

Změna volebního zákona na pořad mimořádné schůze parlamentu, kterou na středeční poledne kyjevského času na prezidentovu žádost svolal předseda sněmovny Andrij Parubij, opravdu přišla. Tady ovšem zatím vítězné tažení nového ukrajinského prezidenta narazilo a Nejvyšší rada jeho zákonodárnou iniciativu, která počítala se zrušením již zmíněného smíšeného volebního systému, odmítla.

S klidem k předčasné likvidaci

Jinak se řádné parlamentní volby na Ukrajině měly konat 27. října, což by ovšem podle Zelenského týmu znamenalo vystavit zemi několikaměsíčnímu chaosu kvůli sporům mezi novým šéfem státu a stávajícím parlamentem.

Libor Dvořák: Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

V Kyjevě proběhla inaugurace nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského. O květnový termín uvedení do nejvyššího úřadu sám usiloval.

V něm Zelenskyj nemá ani podporu a k tomu ani jediného poslance ze své nově vzniklé strany Sluha lidu – což je ostatně přirozené, protože strana vznikla zhruba ve stejné době jako Zelenského prezidentská kandidatura, na přelomu loňského a letošního roku.

Jedna malá zajímavost: Nejvyšší rada Ukrajiny se předčasných voleb dočkala hned třikrát – v letech 1994, 2007 a 2014. Nikdy ale za tím nebyli předešlí ukrajinští prezidenti, kteří něčím takovým často hrozili, ale své pohrůžky nenaplnili: přišli sice s příslušnými výnosy, ale ty pak zase zrušili.

Ještě se samozřejmě uvidí, co všechno mimořádná schůze ukrajinské Nejvyšší rady přinese, ale doposud je až překvapivé, jak pokorně se národní parlament chová a s jakým klidem spěje ke své předčasné likvidaci.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Za nejpřirozenější vysvětlení lze považovat fakt, že předčasné volby, které se v zásadě budou konat jen se čtvrtročním předstihem oproti řádným, nakonec nikomu příliš nevadí. I když nejvýhodnější budou právě pro zbrusu novou prezidentskou stranu Sluha lidu, která by mohla získat až 40 procent hlasů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.