Libor Dvořák: Novým ukrajinským premiérem je Denys Šmyhal

5. březen 2020

Ukrajinská Nejvyšší rada, tedy parlament, schválila demisi vlády Oleksije Hončaruka a schválila nového premiéra – Denyse Šmyhala.

Ten je považován za zkušeného manažera a je na něm jistě zajímavé, že působil i ve strukturách zřejmě nejbohatšího, a také nejmocnějšího ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova.

Čtěte také

Minulá vláda měla na svém kontě několik zajímavých „nej“: byla doposud nejmladším ukrajinským kabinetem, v čele měla nejmladšího premiéra, ale nakonec vládla nejkratší dobu. Zkrátka si neporadila. Velmi lapidárně to přímo na parlamentní půdě shrnul ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Nekrást nestačí!“

Prezident dnes už bývalou vládu nejdřív pochválil – konkrétně za snížení inflace, úrokových sazeb Národní banky a boj se šedou ekonomikou, konkrétně s hazardem a černými čerpacimi stanicemi, nebo za privatizaci doposud státních podniků, a tedy snížení podílu státu na ukrajinské ekonomice.

„To všechno je jistě pravda, ale dnešním Ukrajincům už to nestačí,“ pokračoval prezident. „Byla to vláda nových tváří, jenže to taky nestačí – my potřebujeme vládu nových mozků a nových srdcí. Tato vláda věděla, co je třeba dělat, ale to je málo!“ bouřil v parlamentu ukrajinský prezident.

Vysoce efektivní vláda

Zelenskyj sám zkrátka naráží na limity, které byly zřejmé už během loňského roku – na jeho počátku senzačně oznámil svou prezidentskou kandidaturu, pak stejně senzačně vyhrál a stejným triumfem se mohla pochlubit jeho zcela nová strana Sluha lidu.

Čtěte také

Teď se ovšem stále častěji ukazuje, že – jak říkáme my Čechové – pro mnoho důležitých funkcí jednoduše „nejsou lidi“. A není divu, když Zelenskyj od samého začátku zdůrazňoval, že obměnit je třeba celou ukrajinskou politickou scénu.

Podívejme se teď na nového ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala. Toho až doposud znal v ukrajinské politice málokdo, daleko proslulejší je v podnikatelských kruzích. Je mu 44 let, je to vystudovaný ekonom a odborné vědomosti mimo jiné získával i na technické univerzitě v německých Cáchách.

Jaká ale bude jeho vláda, o tom kdekdo vyslovuje pochybnosti. Kupříkladu politolog Andrij Sucharin na prezidentovu poznámku, že tato vláda bude „vysoce efektivní“, jednoznačně soudí: „Vysoce efektivní vláda se nehledá na poslední chvíli. Vláda – to musí být politici a manažeři, které spojuje společné úsilí o změnu. Jenže jaké společné úsilí může vykázat skupina lidí, kteří byli dáni dohromady nahodile a během velmi krátké doby?“

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Ještě příkřejší je politická opozice, která je toho názoru, že jde jen o náhradu jedné Zelenského vlády jinou Zelenského vládou a že ke změně v zemi dojde, až bude ve svém úřadu nahrazen sám Zelenskyj. A to už je předehra k hodnocení vlastní prezidentovy činnosti, za dva měsíce bude totiž ve funkci právě rok.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio