Libor Dvořák: Macronovy aspirace mění směřování Francie

3. květen 2023

Jak se zdá, francouzský prezident Emmanuel Macron pronikavě mění zahraničněpolitickou orientaci své země. Hned po jeho sporném prohlášení, že Evropané by neměli Američanům dovolit, aby je zatáhli do případného konfliktu kolem Tchaj-wanu, byl odhalen jeho další tajný plán, který údajně upekl společně s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem při jejich nedávné schůzce v Pekingu.

Podle toho by oba zmínění prezidenti chtěli společně už v průběhu letošního léta dostat Volodymyra Zelenského za společný jednací stůl s kremelským diktátorem Vladimirem Putinem.

Čtěte také

Macron se zkrátka rozhodl podílet se na dvanáctibodovém mírovém čínském programu pro Ukrajinu. Zelenskyj sice s některými jeho body souhlasí, ale západní partneři Kyjeva ho označili za vyloženě proruský.

Jak se domnívá známý americký odborník na čínský prostor Alexandr Görlach, který dlouhá léta strávil právě v nezávislé ostrovní Čínské republice a v Hongkongu, „zatímco Macronovo prohlášení k Tchaj-wanu bylo závažnou havárií, rovnají se jeho iniciativy, koordinované v duchu Si Ťin-pchingova ukrajinského mírového plánu, katastrofě“.

Macronovy osobní aspirace

Přímo z Paříže se ozývají hlasy, že francouzské ministerstvo zahraničí je nejnovějšími prezidentovými kroky zděšeno a jeho diplomacie je neustále nucena vzniklé mezinárodně-politické škody alespoň žehlit.

Čtěte také

Důvodů tohoto jednání francouzského prezidenta je zřejmě víc. Macron je doma pod obrovským tlakem kvůli penzijní reformě, která denně vyhání do ulic velkých i menších měst statisíce lidí. Mohl proto podlehnout pokušení předvést se Francouzům jako silný vůdce, který dosáhl významného „úspěchu“ na mezinárodní scéně.

Za významnou změnou Macronova kurzu by však mohla být skryta i snaha o pomstu za nedávnou dohodu v rámci vojenského bloku AUKUS. Jeho členské země, tedy USA, Velká Británie a Austrálie, se rozhodly, že posledně jmenovaný stát nenakoupí francouzské ponorky, ale jaderné ponorky americké. Canberra následně zrušila už uzavřenou mnohamiliardovou dohodu s Paříží.

Libor Dvořák

Nejpravděpodobnějším důvodem této proměny jsou ale zřejmě Macronovy osobní aspirace. Po britském brexitu a odchodu německé dlouholeté kancléřky Merkelové z úřadu je docela dobře možné, že francouzský prezident by se rád stal neformálním vůdcem celé Evropy. Jednota starého kontinentu v náhledu na válku na Ukrajině je přitom prozatím přímo obdivuhodná. Macronovy nejnovější kroky by této jednotě mohly zasadit nezhojitelnou ránu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio