Libor Dvořák: Jak se mění ruské veřejné mínění

22. duben 2023

V ruském veřejném mínění se za 14 měsíců války s Ukrajinou prakticky nic zásadně nezměnilo, říká známý ruský sociolog a vědecký šéf Levada-Centra Lev Gudkov. Podle tohoto odborníka značná část obyvatelstva své právo rozhodovat o vlastním osudu delegovala na stát a doufá, že právě stát zachrání situaci a vytáhne zemi z propasti, do níž ji ovšem předtím sám rukama Putinovýma svrhl. 

Podle pana Gudkova má v této chvíli ruské obyvatelstvo dvě hlavní starosti: zaprvé válku na Ukrajině a v souvislosti s tím bazální nejistotu, jak se budou vyvíjet případné další mobilizační vlny. Nu a za druhé jsou tu trvale a neúprosně rostoucí ceny, jež by v konečném účtování mohly znamenat těžkou bídu pro značnou část národa.

Čtěte také

Právě proto se Putin i jeho vláda ze všech sil snaží vyplácet méně majetným vrstvám společnosti všemožné mimořádné dávky a příspěvky, aby je tak ochránila před hrozící bídou a zachovala sociální smír.

Koneckonců také už proto, že právě tito lidé tvoří „ruské vlastenecké jádro“, jemuž je prozatím nějaká válka fuk, a ještě jsou na ni nejednou hrdí – jakožto na projev jakési ruské specifické cesty.

Čtěte také

Mimochodem, na tomto postoji obyvatelstva má největší zásluhu propagandistická mašinérie, která v příslušném duchu ovlivňuje až tři čtvrtiny ruské populace. Ta tak má tendenci stavět se k Putinovu sebevražednému válečnému dobrodružství nikoli kriticky, ale přímo naopak – jeví tendenci se kolem této zločinné moci semknout a ve všem ji podpořit!

Změnit tento víceméně tradiční stav ruské společnosti, která svému státu většinově slepě věří, může podle Gudkova jediná věc – vojenská porážka Ruska. Ta by sice v první chvíli vyvolala nevraživost Rusů vůči Západu, ale postupně by mnohé donutila začít uvažovat o důvodech toho, proč jejich vlast prohrála a zda to nebylo zasloužené.

Těžký úkol i pro euroamerický svět

Myšlenka, že „pokrok Evropy není možný bez vojenské porážky Ruska“, zaznívá na starém kontinentů již skoro dvě staletí. Problémem je, jak tohoto cíle dosáhnout: Napoleon či Hitler by mohli vyprávět.

Libor Dvořák

Přičteme-li k tomu přesvědčení českého prezidenta Petra Pavla, že „ukrajinská ofenzíva má jen jednu jedinou šanci“, v tomto týdnu zopakované i přímo z Kyjeva, ukazuje, jak těžký úkol čeká nejen Ukrajince, ale společně s nimi i celý euroamerický svět.

A bylo by nepochybně taky dobré si předem zformulovat, co si počít, pokud tohoto cíle na východoukrajinských bojištích dosaženo nebude. Což bychom neměli chápat jako šíření poraženeckých nálad, ale jako projev smyslu pro realitu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio