Libor Dvořák: Jak Rusko slavilo Den vítězství

10. květen 2023

„Proti naší vlasti byla znovu rozpoutána opravdová válka, ale postavili jsme se na odpor mezinárodnímu terorismu, ubráníme i obyvatele Donbasu a zajistíme naši bezpečnost.“ I takováto slova zazněla v projevu ruského prezidenta Vladimira Putina na tradiční přehlídce u příležitosti Dne vítězství na Rudém náměstí.

Putin dále obvinil Západ, že se snaží ovládat jiné země a zničit systém mezinárodní bezpečnosti a práva – a v tom podle něj tkví příčina katastrofy, kterou dnes prožívá ukrajinský lid.

Čtěte také

Pokud jste doposud měli pocit, že loni 24. února zaútočilo Rusko na Ukrajinu, nemáte pravdu a Putin vám to vysvětlil. Ba co víc, sdělil vám i to, že současná válka na Ukrajině je ve skutečnosti důsledkem snahy kolektivního Západu zničit Rusko, ke kterémužto hanebnému úkolu byla zneužita bláhová Ukrajina.

Popravdě řečeno se podobná blábolivá argumentace nominálního prvního mezi Rusy dala očekávat – co by taky jinak říkal? Zřetelná nestoudnost těchto slov je ovšem víc než zarážející. Tím spíš, že Putin musí moc dobře vědět, jak se ve skutečnosti věci mají.

Jediný tank na Rudém náměstí

A mají se tak, že to bylo Rusko, které před více než rokem rozpoutalo onu „opravdovou válku“ proti postsovětské Ukrajině – bez ohledu na Budapešťské memorandum z roku 1994, jímž Ruská federace zaručila suverenitu a územní celistvost všem státům, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu a dobrovolně se vzdaly jaderných zbraní.

Čtěte také

Dlužno už kdoví pokolikáté podotknout, že Rusové se zatraceně spletli, když si, ponoukáni zběsilým blouznivcem Putinem, bláhově mysleli, že na Ukrajině je čeká blesková vítězná válka. Jak ukazuje už druhý Den vítězství ve stínu této války, je tomu přesně naopak.

Zatímco loni 9. května si nejvyšší ruské vedení muselo připustit, že jeho režimem vytrvale glorifikovaná armáda byla nucena s ostudou odtáhnout od bran Kyjeva, letos měla za úkol alespoň dobýt Bachmut. Nestalo se ani to… a zřejmě právě proto byl Putinův projev na Rudém náměstí doslova kratičký a sama přehlídka trvala pouhých 50 minut.

Libor Dvořák

Není se zkrátka čím chlubit, čehož ironickým důkazem je jediný tank, jenž po Rudém náměstí projel – historická té třicetčtyřka, která byla hlavním symbolem někdejšího skutečného sovětského vítězství nad hitlerovským Německem. Zlí jazykové k tomu podotýkají, že se tak stalo z nutnosti, protože všechny ostatní ruské tanky Putin potřebuje na Ukrajině. Mnoho platné mu ovšem, jak vidno, prozatím nejsou. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio