Libor Dvořák: Jak mohou Němci po všech zkušenostech chovat vřelý vztah k agresivnímu Rusku

13. srpen 2022

Kde se v zejména německy mluvících obyvatelích starého kontinentu bere prazvláštní blahosklonnost k Rusku a k jeho autokratickému vládci? Extrémní pravici samozřejmě Putin už léta přímo fascinuje svým nepřátelským vztahem k ultraliberální genderové politice Západu. Podobně imponuje také staromódní militantní levici – bojovníkům za mír a kritikům „západního imperialismu“.

Přesto je obdiv k Putinovi mezi některými Němci opravdu pozoruhodný. Traumata poslední světové války jsou přece opravdu živá – zejména vyhánění Němců z jejich rodných míst, nebo dokonce věznění tisíců a tisíců těchto lidí v pekle gulagu. Navíc hned po horké následovala studená válka, podporující letité obavy z východního nebezpečí.

Čtěte také

Hrozba ze strany Sovětského svazu vždy byla hmatatelná a populárnější jednoznačně byla druhá supervelmoc – Spojené státy. Ty nabízely místo komunismu svobodu, ale především s pomocí Marshallova plánu vytvořily pro Němce základ příštího poválečného blahobytu. Moskva naopak třeba místo „amerického způsobu života“ opravdu neměla co nabídnout.

Přesto ale v Němcích neznámo proč vždy fungovalo sentimentální puzení k Rusku. Na druhé straně v Rusku samotném jako by se odjakživa sázelo na Berlín. Dokonce i Lenin, snící o světové bolševické revoluci, v tomto nakonec nezdařeném procesu na Němce velmi sázel, a když mluvil o Německu a Rusku, srovnával tyto mocnosti se „dvěma kuřaty ve skořápce imperialismu“, kterou musejí proklovnout společně…

Osa Berlín–Moskva

Německý historik a odborník na východní Evropu Gerd Koenen mluví dokonce o německém „ruském komplexu“, o jisté „směsi strachu a nadšení“, o „empatickém přijímání a zároveň fobickém odmítání“ všeho ruského.

Koenen se dokonce domnívá, že tu fungovaly „latentní fantaskní představy zmohutnění Německa a možných spojeneckých vztahů v rámci hypotetické osy Berlín–Moskva“.

Nic takového se (snad vyjma předválečných vztahů Hitlerova Německa se Stalinovým Sovětským svazem – až po obludný pakt Molotov–Ribbentrop) nikdy nerealizovalo, ale mnohé německé hlavy zřejmě podobné představy zaměstnávají doposud.

Libor Dvořák

Pokud jde o osobu samotného Vladimira Putina, neměli bychom zapomínat, že móda na brutální autokratické vládce, kteří chtějí o všem rozhodovat sami (stačí podívat se na neumdlévajícího Donalda Trumpa, ale hlavně na jeho příznivce), je bohužel celosvětová.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související