Leona Šmelcová: Mojito a injekci, por favor: Kuba vyvíjí vakcínu a zvažuje očkovací turistiku

27. únor 2021

Chleba a mýdlo jsou sice na Kubě nedostatkovým zbožím, karibský ostrov už ale brzy může mít vlastní vakcínu proti covidu.

Tamní vědci oznámili, že jedna ze čtyř vyvíjených vakcín úspěšně prošla prvními dvěma fázemi hodnocení. Takzvaná Soberana 2 nyní míří do finálního kola testování. To má začít v březnu. Stereotypní obrázek komunistického ostrova odrážejí spíše horkem rozpálené děravé silnice, které brázdí americké koráby z padesátých let a laciné čínské autobusy, než představa špičkového biotechnologického ústavu na prahu mimořádného objevu.

Čtěte také

Nicméně pochybovačné zdvižené obočí není na místě. Kuba se na farmakologii zaměřuje dlouhodobě. Pro investice do biotechnologického odvětví se někdejší kubánský lídr Fidel Castro rozhodl v 80. letech, kdy Spojené státy posílily obchodní embargo. Mnozí Kubánci začali v té době studovat medicínu a související obory v Sovětském svazu a spřátelených zemích, včetně Československa.

Odvětví zůstalo prioritou i v 90. letech, v dobách, kdy po pádu SSSR ostrov upadl do hluboké ekonomické krize. Země zažívala mnohahodinové výpadky proudu, kvůli nedostatku benzinu se na silnice vrátily koňské povozy a v obchodech chybělo základní zboží. Režim přesto investoval miliardy dolarů do rozvoje biotechnologických center poblíž Havany a dál posílal studenty do zahraničí. V kubánských biotechnologických institucích nyní pracuje sedm tisíc vědců a techniků. A podle mezinárodních odborníků si vedou dobře. Kuba si například sama vyrábí osm z 12 vakcín určených pro děti a své očkovací látky vyváží do dalších více než 30 zemí světa.

Problémy ekonomiky

Čtěte také

Tamní garnitura si od vakcíny proti koronaviru hodně slibuje. Zdravotní situace na ostrově se horší. Loni se Kuba s nákazou poprala dobře. Režimu pomohla ostrovní izolace – Kuba se na sedm měsíců zcela uzavřela. Infekci tak loni prodělalo něco přes 12 tisíc obyvatel, zemřelo 146 lidí.

Odliv turismu spolu se zpřísněním sankcí bývalou americkou administrativou ale ostrov uvrhly do krušných časů, srovnatelných se zmíněnými 90. lety. Havana proto v listopadu uvolnila letiště a přivítala nové turisty. Už v lednu zaznamenala stejný počet nakažených jako za celý loňský rok, nyní země hlásí přes tisíc infikovaných denně.

Pokud finální test – a hodnocení se uskuteční kromě Kuby také v Íránu, jedná se ale i s Mexikem – vyjde dobře a vakcína bude schválena regulačním úřadem, vědci se dušují, že do konce roku zvládnou vyrobit sto milionů dávek. Kubánci by tak podle ředitele biotechnologického ústavu Finlay a vedoucího lékaře Vicenteho Véreze mohli být proočkováni do konce roku.

Vakcinační turistika

Vakcína se dává ve třech dávkách po 14 dnech. Jedenáctimilionové Kubě by tak stačilo přes třicet milionů ampulí. A co se zbytkem? Něco by ostrov jistě z politických důvodů daroval za hranice, něco prodal spřáteleným zemím. Objevil se ale i nápad, že by Kuba nabídla očkování turistům. Ostatně na latinskoamerickém kanále Telesur, který má dosah bezmála po celém světě, už se objevilo propagandistické video s heslem „Vše na jednom místě – Karibik, pláže i vakcíny“.

Vérez ideu potvrdil. Uvedl, že cílem vědců je „šířit zdraví“, nicméně jakýkoli profit by byl „příjemným vedlejším účinkem“. Mimochodem těch zdravotních podle něj Soberana 2 mnoho nemá. Zatím ale nejsou žádná data ani výsledky předchozích testovacích fází. Neví se ani, jak si vakcína poradí s mutacemi nákazy. To ale nemusí nic znamenat. Jiné společnosti také neposkytovaly informace před závěrem testů. Mezinárodní odborníci jsou zatím opatrní, už kvůli nedostatku dat, ale většina se shoduje, že kubánský biotechnologický průmysl je kvalitní.

Leona Šmelcová

Kdyby Kuba dostala koronavirus pod kontrolu, mimořádně by ji to posílilo. Zvedla by se reputace tamního biotechnologického sektoru, vrátil by se potřebný turismus. Jestli i vakcinační, to je otázka. Vzhledem k tomu, že ve světě mnozí nedůvěřují vakcínám předních světových výrobců, kdo ví, jaká by byla poptávka po očkování v chudé tropické zemi.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související