Landovský: Pokud Ukrajina neodvrátí ruskou agresi, čeká nás nestabilní 21. století. Síla bude prostředkem ke změně statu quo

5. září 2023

Ukrajina tvrdí, že na rumunském území, tedy na území Severoatlantické aliance, vybuchly ruské drony. Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba se odvolává na fotku, která to podle něj dokazuje. Rumunsko však odmítá, že by se ruské drony na jeho území dostaly. Ukrajina pak v pondělí oznámila, že Rusko v noci z neděle na pondělí zaútočilo na ukrajinský přístav Izmajil ležící právě u hranic s Rumunskem, který je důležitý pro vývoz obilí.

Velvyslanec Česka při Severoatlantické alianci Jakub Landovský mluvil s rumunským velvyslancem při NATO ohledně údajného výbuchu.

Čtěte také

„Ujistil mě, stejně jako rumunská vláda, že se nic takového nestalo. Je to válka, takže někdy v budoucnu se to stát může, ale v tuto chvíli není třeba přistupovat k panice.“

Landovský dodává, že se v podobných situacích postupuje zcela plánovitě. „Jako první spojenec osloví a informuje ostatní o incidentu. Jde o Článek 5 a tudíž je potřeba zachovávat postup.“

„Následují konzultace podle Článku 4, kdy se řeší, zdali byl útok úmyslný, či ne. I kdyby k něčemu takovému došlo a nějaký z ruských dronů přeletěl hranici Severoatlantické aliance, nejedná se o ozbrojený útok podle Článku 5, protože chybí úmysl,“ vysvětluje.

Dohoda o vývozu obilí

Prezidenti Ruska a Turecka v pondělí jednali o možném obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí po Černém moři. Putin poté řekl, že dohoda nebude obnovena, dokud Západ neodstraní, podle něj, překážky pro vývoz ruských zemědělských výrobků a hnojiv.

Čtěte také

„Sankce mají za úkol Rusko odvrátit nebo potrestat, zareagovat na jejich agresi. Aby zde bylo rovnítko mezi útočníkem a obráncem, nedává žádný smysl. Je dobré, když se pokouší kdokoli včetně Turecka, které má speciální postavení, vyjednávat cokoliv, co pomůže ostatním zemím k obilným produktům,“ říká Landovský.

„Je potřeba Ukrajině pomáhat i morálně, aby byla schopna odvrátit agresi. Nepovede-li se to, čekají nás další agrese a velice nestabilní 21. století, ve kterém bude síla znovu prostředkem ke změně statu quo a dobývání území,“ uzavírá.

Průlom první obranné linie

Ve středu 30. srpna mezi pátou a šestou hodinou ráno došlo k průlomu ruské první obranné linie ukrajinskými jednotkami.

Čtěte také

„Rusové se snaží na místo přesouvat jednotky a pomyslnou díru v obraně ucpat. Zatím se nezdá, že by se jim to dařilo. Nyní je čeká ještě druhá a třetí obranná linie, ale ty podle dostupných informací nejsou tolik propracované, vybavené ani obsazené,“ tvrdí vojenský a bezpečnostní analytik a publicista Lukáš Visingr.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého se nejzásadnější bitva odehraje mezi první a druhou ruskou obrannou linií a ten, kdo ji vyhraje, se stane i vítězem této fáze války.

Visingr s tvrzením souhlasí a dodává, že pokud se podaří Ukrajincům získat zpátky město Tokmak, pro Rusy bude velmi obtížné dál zásobovat a udržet Krym.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , vsvo
Spustit audio

Související