Blíží se nejzásadnější bitva války na Ukrajině. Může určit vítěze této fáze, soudí bývalý náčelník generálního štábu Šedivý

4. září 2023

Rustem Umerov se stane novým ukrajinským ministrem zahraničí. Ve funkci nahradí Oleksije Reznikova, který byl ve funkci od začátku ruské invaze. Změnu ohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj, důvodem pro odvolání Reznikova byly jeho dříve odhalené skandály.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiřího Šedivého ale nebude mít personální výměna zásadní vliv na probíhající válku s Ruskem. „Ministr obrany je politická persona, která nezasahuje přímo do vedení bojové činnosti,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Pokud by tak činil, bylo by to nesprávné. Vedení bojové činnosti je věc generálního štábu a operačních velitelů.“

Podobně malý vliv bude mít nejspíše nový ministr zahraničí i na probíhající jednání se Západem. Jeho hlavním úkolem bude aktivně podporovat schůzky, ale nedá se předpokládat výraznější zásah do jejich podoby.

„Hlavní roli hraje prezident Zelenskyj a ostatní politici víceméně podporovali jeho aktivity. Takže si myslím, že do budoucna se ta situace výrazně nezmění,“ předvídá Šedivý.

Ruský útok a ukrajinská protiofenziva

Odvolání ministra je v médiích diskutováno hlavně v kontextu válečné situace. O víkendu Rusko provedlo další vzdušný útok na přístav Izmajil. Naopak ukrajinští generálové hlásí průlom ruské první obranné linie. Zvláště tento úspěch vyvolává vlnu optimismu a nadšení z vidiny rychlého postupu.

Čtěte také

„Myslím si, že se v současné době blíží kritický okamžik konfliktu a protiofenzivy Ukrajiny,“ přisuzuje význam postupu Šedivý. „Víme, že Rusové do tohoto vlomu začali přesouvat další jednotky. Mezi prvním a druhým pásem obrany se odehraje asi nejzásadnější bitva a ten, kdo ji vyhraje, de facto bude konečným vítězem v této fázi války.“

Jedním dechem ale varuje, že je potřeba na postup pohlížet kriticky a nepodléhat přehnanému optimismu. Rychlost postupu nemusí totiž vypovídat tolik o ukrajinských schopnostech jako spíše o kvalitě dalších ruských linií.

„Druhá linie je obsazována vojsky, která buď nejsou tak dobře vybavená a vystrojená, anebo na druhé straně jsou částečně demoralizovaná. Takže generál Tarnavskij má pravdu, že v tomto případě je možné počítat s tím, že druhá linie nebude tak kvalitní,“ říká Šedivý. Předvídat vítěze války je tudíž stále předčasné.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , esta
Spustit audio

Související