Laboratoř živě na AFO 2023: Vědkyně a influencerka debatovaly o vlivu člověka na přírodu ve světě

24. duben 2023

Rozhlasový pořad vědců a herců Laboratoř proběhl letos na  festivalu Academia film Olomouc v unikátní sestavě. V pátek 28. dubna se na pódiu sešly terénní bioložka a ekoložka Kateřina Sam, expertka na životní prostředí, udržitelný rozvoj a biodiverzitu Barbora Chmelová a moderátorka, herečka a modelka Naomi Adachi.

Předmětem festivalového speciálu Laboratoře byly čerstvé studie o vlivu člověka na krajinu a o dopadech klimatické změny v různých částech světa, včetně tropů, s nimiž mají účastnice debaty osobní zkušenost. Vše se uskutečnilo v Divadelním sále Konviktu, Uměleckého centra Univerzity Palackého, které je hlavním dějištěm festivalu.

Pořad Českého rozhlasu Plus Laboratoř je založen na konverzacích o vědeckých novinkách z biologie a příbuzných oborů. Divačky a diváci natáčení Laboratoře na AFO měli možnost osobně nahlédnout do dílny rozhlasové popularizace vědy a klást dotazy zúčastněným osobnostem ze světa vědy i médií. Debatu vedla moderátorka pořadu Laboratoř a Českého rozhlasu Plus Martina Mašková. 

V centru pozornosti pořadu Laboratoř je dlouhodobě živá příroda i člověk, promítají se do něj evoluční trendy z minulosti člověka, zvířat či rostlin, novinky z genetiky i molekulární biologie, vývoj klimatických změn na planetě a vliv člověka na ně, biodiverzita i životní styl.

O vlivu člověka na přírodu ve světě budou debatovat:

Naomi Adachi

Naomi Adachi

Japonka v Čechách a Češka v Japonsku, influencerka, herečka a moderátorka magazínů o volnočasových aktivitách, počítačových hrách a gamingu. Je také studentkou divadelní vědy na Karlově univerzitě. Aktivně se věnuje modellingu a fotografuje pro řadu českých a japonských společností.

Barbora Chmelová

Barbora Chmelová

Zemědělská expertka se zaměřením na udržitelný rozvoj, odolnost krajiny, komunit a ekosystémů v ČR a ve světě vůči dopadům klimatické změny. Má za sebou praxi z řady rozvojových projektů a světových organizací, mimo jiné působila ve Vietnamu, Etiopii či na Filipínách. Pracuje jako vědkyně v Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR – CzechGlobe.

Kateřina Sam

Kateřina Sam

Terénní bioložka a ekoložka se zaměřením na entomologii a ornitologii. Působila na univerzitách v Dánsku či Austrálii. Pravidelně jezdí bádat na českou výzkumnou stanici na Papui-Nové Guineji. Vede vlastní laboratoř v Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích.

Martina Mašková, Český rozhlas

Martina Mašková

Moderátorka Českého rozhlasu Plus a popularizátorka vědy. Působila řadu let v české redakci BBC. Absolvovala studijní pobyty a stáže v médiích v USA, Británii, Francii, Německu a řadu zpravodajských cest po Evropě. Natočila několik rozhlasových dokumentů nejen z evropského prostředí, ale také třeba z Namibie nebo z Blízkého východu.

Tento i další díly pořadu Laboratoř si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.