Kremelská elita nebude s Putinem páchat sebevraždu v bunkru. Spíš udělá palácový převrat, uvažuje rusista Příhoda

16. březen 2023

„Masová vystoupení nebo velké demonstrace v Rusku bych rovnou vyloučil, protože pro ně nejsou podmínky,“ komentuje historik a rusista Filozofické fakulty UK Marek Příhoda možnost, která by znamenala odchod Vladimira Putina. „Jsou tam i lidé proti válce, ale mlčí a my o nich nevíme. A není to malá část společnosti, ale režim je připraven lidová vystoupení rozehnat. Musel by přijít impuls z horních pater politiky,“ dodává také ředitel Akademického centra Borise Němcova.

„Muselo by tak dojít k něčemu, čemu se dá říkat palácový převrat – ať už násilný, nebo nenásilný nějakou formou dohody. To by znamenalo osobní garance pro Putina výměnou za předání pravomocí. Předpokládanou dohodu na podmínkách s Ukrajinou by už ale rozhodně musel uzavírat někdo jiný. Už by to nebyl Putin, který s válkou spojil svou politickou budoucnost,“ uvažuje rusista Příhoda. 

Dohodu s Ukrajinou Putin asi už uzavírat nebude.

Při těchto úvahách pak podle něj máme zapomenout na nějakou zákonnou cestu, protože vše, co by se v Kremlu stalo, by bylo mimo legislativu.

Čtěte také

Ale aby k palácovému převratu došlo, musela by se nespokojenost elit potkat s rostoucí nespokojeností Rusů.

„To proto, aby případný kompromis s Ukrajinou, ústupky, nebyly chápány jako zrada, ale naopak jako řešení bezvýchodné situace,“ myslí si.

Příhoda upozorňuje, že to, co občas vidíme v ruské oficiální televizi, rozhodně neukazuje realitu. „Z toho, co víme, tak o válce rozhodl přímo prezident Putin a radil se jen s velice úzkým okruhem lidí. Co ale také víme, je, že válka byla pro řadu představitelů, respektive pro kremelskou elitu, nepříjemným překvapením.“

Kremelská elita za Putina nezemře

„A co mi dává jistou naději, je pragmatismus těchto lidí z elity. Oni nejsou spojeni ideologicky, službě zemi, ale slouží především sami sobě, svým zájmům. To je vidět i na stavu jejich majetků nebo na tom, jak zabezpečují své děti,“ připomíná.

Čtěte také

Ve srovnání s 2. světovou válkou, kde plno dětí elit opravdu padlo, je to teď přesně opačně. „Tito lidé své syny na frontu neposílají, ale schovávají je, kde můžou.“

„A to mi dává naději, že se snaží o zachování svého rodu a svých majetků, takže ve chvíli, kdy budou cítit natolik velké ohrožení, sáhnou ke kroku, který nás může velmi překvapit,“ uvažuje s tím, že je teď ale nesmírně těžké cokoli předpovídat.

Přesto Příhoda tvrdí, že lidí s ideou je v této elitě velmi málo. „I to je jisté plus, protože nebudou ochotni bojovat do posledního dechu. Ani umírat někde s vůdcem v bunkru nebo s ním páchat sebevraždu. Budou si chtít uchovat vliv. Předání moci Putina někomu z této elity může být řešením,“ nastiňuje.

Čtěte také

Pokračující válka pak logicky ohrožuje jejich majetky a postavení.

„Když pozorujeme situaci v ruské politice a společnosti, tak tam je síla, která zřejmě nebude rozhodující silou změn a jejich tahounem, ale může být katalyzátorem změn.“

„Válka totiž vyvolala k životu část vlivné společnosti, která je poměrně hodně slyšet. Ani to není většina ruské společnosti a označují se podle symbolu války, tedy písmene Z – Z-vlastenci nebo Z-společnost.“

Z-vlastenci jsou už lidé s ideou, kteří ruské vedení kritizují. „Ale ne proto, že vede válku, ale že ji vede špatně a že není schopno efektivně mobilizovat své síly a dělat dostatečně kroky pro vítězství na frontě. Tito jsou velice slyšet a mohou být nebezpeční pro stávající pragmatickou elitu,“ uzavírá Marek Příhoda.

Kdo je pak představitel Z-společnosti? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související