Koupit byt teď, nebo raději počkat? Poradí ředitel realitky Jan Sachr

17. květen 2018

Chystáte se koupit vlastní byt? Nejsou ale současné astronomické ceny zrovna „váš šálek kávy“? Jak se vyvarovat nejčastějších chyb?  

„Předpokládám, že růst cen bytů skončí. Ale ještě si na to počkáme tak 2−3 roky,“ říká ekonom a ředitel realitní kanceláře Jan Sachr. Odhaduje, že pak by mělo dojít nejdřív ke stagnaci a pak začnou ceny klesat. Pomalu a ne všude.

Záleží totiž na místě, kde chcete koupit či prodat. Že by se ale nějak výrazně snižovaly ceny třeba v centru Prahy, to nečekejte. Spíš se na realitní trh dostanou nemovitosti, které lidé koupili na investici a náklady spojené s jejich udržováním se jim přestanou vyplácet.

Je vůbec reálné, abychom si někdy i v budoucnu koupili nemovitost za její skutečnou hodnotu? Sachr na to odpovídá „šalamounsky“:

Cena je vždy řízena nabídkou a poptávkou. I vy si můžete koupit byt nebo dům přesně podle vašich požadavků a přání. Ale do situace, kterou jsme tady měli před zhruba pěti lety, se už asi nedostaneme.
Jan Sachr

Trh není v rovnováze

Hypotéky jsou nejdražší za tři roky, Češi si v průměru půjčují přes dva miliony

03371469.jpeg

Hypotéky dál zdražují. V prosinci dosáhla průměrná úroková sazba 2,19 procenta, vyplývá z dat společnosti Hypoindex. Úvěry na bydlení jsou tak nejdražší za poslední tři roky. Češi ale zájem o hypotéky s rostoucí cenou úvěrů, ani cen nemovitostí neztrácejí. Stoupá ale částka, kterou si od bank půjčují.

Tehdy se v menších městech prodávaly byty za ceny, za které je ani nejde postavit. „Trh nebyl v rovnováze, ale to není ani dnes. Ale z opačného důvodu,“ tvrdí Sachr. Jak tedy „správně“ postupovat, když už jste se rozhodli „jít“ (zřejmě) do hypotéky a vlastního bydlení?  

„Nejlíp s prověřeným partnerem, který nemovitostem rozumí. Sice vypadá lákavě, pokud se pro koupi rozhodnete přímo na obhlídce a následně požádáte právníka o sepsání smlouvy. Nebo pokud nedej bože uvěříte realitce, kterou jste nikdy dřív neviděli, že vám připraví kvalitní kupní smlouvu. Jsou lidé, kterým to vyjde, ale přece jen je to transakce, kterou děláte jednou, dvakrát za život.“

Sám ředitel realitky kupoval byt asi před šesti lety. Na ten „správný“ čekal asi rok, přitom ale stále hledal a analyzoval a pak se musel rozhodnout během dvou dnů.

Bylo to ale velmi nepříjemné rozhodování pod tlakem, které nakonec vyšlo. Dnes hledám rodinný dům už 1,5 roku, protože se cenové relace teď nějak úplně nepotkávají s mou představou a taky s reálnou hodnotou nabízených realit.
Jan Sachr

Na co dát pozor?

Zajímat by vás měl třeba nabývací titul. Nebojte se zajít na katastr, kde si můžete nechat vytisknout historii všech smluv k vytouženému bytu. Jestli někdo v minulosti náhodou neudělal nějakou chybu a teď může vaše vlastnictví zpochybnit.

U prodeje nemovitostí je pak dobré zaostřit na úschovu financí od kupujícího. „Do nedávna se nejčastěji dávaly peníze do úschovy u notáře, ale po dvou případech z posledních zhruba 10 let, kdy je někdo zpronevěřil, je výhodnější zvolit bankovní úschovu. Alespoň já bych to tak udělal,“ dodává ředitel realitní kanceláře a ekonom Jan Sachr.

autoři: Naděžda Hávová , lup | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související