Ceny bytů výrazně stouply. V Ostravě byl loni nárůst až třicetiprocentní

12. leden 2017
Zprávy , Zprávy

V Ostravě nebývale vzrostl zájem o koupi bytů. Podle realitních makléřů loni jejich cena stoupla až o 30 procent. Přispěly k tomu výhodné hypotéky i lepší finanční situace obyvatel. Lidé si byty kupují pro vlastní bydlení, ale mnozí také jako investici. Kvalitních bytů v oblíbených lokalitách je proto nedostatek.

„Hledáme byt v širším okolí centra Ostravy, ideálně ve starším cihlovém domě, který nemusí být nutně po rekonstrukci. Nicméně ceny bytů nás překvapily, očekávali jsme, že budou o nějakou čtvrtinu levnější,“ říká osmadvacetiletý IT specialista Ondřej.

Právě centrum města patří k nejžádanějším lokalitám, kde byty podražily nejvíce. „V loňském roce ceny bytů rostly ve výši, která byla až neočekávaná. Stoupaly ceny nejen v těch lukrativních lokalitách jako centrum a Poruba, ale snad v každé části města,“ říká manažerka ostravské realitní kanceláře Sting Jana Římanová.

„Je to kolem dvacet procent nárůst. Samozřejmě ty nejvíce atraktivní záležitosti, které jsou navíc po zdařilé rekonstrukci a ve starém domě, tam to mohlo být i 30 procent,“ dodává.

Tento trend podle ní nevyplývá jen z příznivých podmínek v bankách. Je to i stabilizací pracovního trhu, lidé se nebojí investovat. Makléři se často se setkávají s tím, že lidé kupují dva i tři byty k pronájmu.

„Zájem o byty v Ostravě byl enormní, pokračoval trend v nárůstu cen. Na konci roku k tomu přispěly legislativní změny. Ceny v Ostravě vzrostly v průměru až o 30 procent,“ potvrzuje Lenka Makovičková z ostravské kanceláře REMAX.

Makléři odhadují, že letos už ceny moc neporostou. Neočekávají ani výrazné zlevňování, a to ani v souvislosti se zhoršením hypotečních podmínek.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio