Konvalinka: Očkovací strategie je málo ambiciózní. Každý týden amatérské improvizace stojí lidské životy

29. prosinec 2020

Aktualizovaná verze očkovací strategie, která počítá s tím, že do června 2022 bude v Česku naočkováno sedm milionů lidí, je podle biochemika Jana Konvalinky málo ambiciózní. „Vidíme, jak fungují společnosti v našem sousedství. Každý týden zdržení stojí lidské životy,“ říká host Osobnosti Plus.

Biochemik nabízí srovnání s Izraelem, kde se má týdně proočkovat 280 tisíc lidí, zatímco Česko má do února za cíl proočkovat 180 tisíc lidí.

Čtěte také

„V neděli jsem se dočetl, že v Izraeli bylo očkováno 100 tisíc lidí. To je tempo, kterým se Izrael do několika týdnů nebo málo měsíců celý proočkuje a budou mít situaci vyřešenou. Tady každý týden zdržení znamená stovky mrtvých. Myslím, že bychom měli být mnohem ambicióznější a pracovat na tom mnohem tvrdším způsobem. Podobně jako to dělá nejen Izrael, ale Německo nebo Rakousko,“ naznačuje.

Problém vidí i u organizace očkování. „Nejsem lékař, neočkuji a nemám s tím zkušenosti, ale mluvím s lidmi, na které to má spadnout, kteří hovoří o tom, že ta věc není připravená. Že by potřebovali velkou podporu mediků, informační zázemí a místní zázemí. Potřebujeme například čekárny, kde lidé musí po očkování nejméně půl hodiny počkat. U běžných praktických lékařů na to není čas ani prostor. Čili musí tady být očkovací centra, která v tuto chvíli už měla být připravena,“ připomíná.

Lékaři říkají, že by potřebovali velkou podporu mediků, informační zázemí a místní zázemí. Potřebujeme například čekárny.
Jan Konvalinka

A pokračuje: „Ale nechci strašit. Vím, že naši lékaři jsou skvělí, že Češi jsou vynikající improvizátoři, že to nakonec zvládneme. Ale upozorňuju na to, že každý týden zdržení a každý týden amatérské improvizace může stát lidské životy. Je to velmi vážná věc.“

Do února 20 tisíc mrtvých

Konvalinka zdůrazňuje, že nerad straší, ale připouští, že do února může mít Česko až 20 tisíc mrtvých.

Čtěte také

„Jde o to, jaká čísla to jsou. Jestli hovoříme o lidech, kteří zemřeli s pozitivní detekcí viru, nebo o číslech, která mi připadají podstatnější a nezpochybnitelná, a to jsou takzvaná nadúmrtí. Znamená to, kolik lidí zemřelo navíc nad průměr běžných let. A vypadá to, že v tuto chvíli je to kolem 12 tisíc, do konce roku to bude pravděpodobně 15 tisíc. Čili bohužel to číslo 20 tisíc do února je velmi realistické,“ míní.

Když se dívám na internet, ti blázni dělají, co mohou, aby lidi odradili od očkování, což považuju za zločin.
Jan Konvalinka

Napůl vyhráno podle něj bude, pokud se v jarních měsících podaří naočkovat několik stovek tisíc nebo něco přes milion lidí. „Pokud se těm neúnavným propagátorům fake news nepodaří přesvědčit naše starší spoluobčany, že se nemají nechat očkovat. A opravdu, když se dívám na internet, ti blázni dělají, co mohou, aby lidi odradili od očkování, což považuju za zločin,“ dodává.

Z nejhoršího venku, jak říká, by mohlo být Česko v létě příštího roku. „Díky kombinaci očkování, lepšího počasí a teď už opravdu i té takzvané promořenosti, tedy pomalého narůstání kolektivní imunity, ke kterému teď dochází,“ vysvětluje.

Logistická noční můra

V souvislosti s očkováním se podle Konvalinky nyní diskutuje o tom, jestli by člověk měl před vakcinací zkoumat, zda není nakažený nebo covid-19 už prodělal.

Čtěte také

„Podle výsledků z Oxfordu, z Institutu Karolinska ve Švédsku i nedávné studie našich kolegů z Brna se ukazuje, že lidem, kteří prodělali covid, asi po třech měsících začnou klesat protilátky. Vědci naštěstí ale ověřovali i buněčnou imunitu. A tam to vypadá, že paměťové lymfocyty zůstávají. V případě, že by se člověk znovu potkal s covidem, měly by ho tedy ochránit. A vypadá to, že buněčná imunita by měla zůstat nejméně rok, možná déle,“ vysvětluje.

Lidé, kteří prodělali covid, by tak podle biochemika neměli být první na řadě v očkování.

Když se zamyslíme, jak obtížná operace bude očkování, tak představa, že by předtím museli všichni na testy, mi připadá jako noční můra.
Jan Konvalinka

„Druhá otázka ovšem je, jestli to, že jste prodělali covid, by mělo být kontraindikací očkování. Tedy jestli je třeba, abychom všechny, kteří budou očkováni, nejprve testovali, jestli mají protilátky proti covidu. A tady v Česku se z nějakého důvodu kliničtí imunologové vyjádřili, že by to bylo třeba. Většina vakcinologů je ale proti tomu a nepovažují to za důležité,“ popisuje a dodává, že osobně pro to také nevidí žádný důvod.

Biochemik a výzkumník Akademie věd Jan Konvalinka odpovídá i na vaše otázky. Pošlete nám své dotazy související s novým typem koronaviru na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz.

Všechny rozhovory s Janem Konvalinkou najdete zde.

Připomíná, že ani ve Spojených státech, v Británii, v Izraeli ani v Německu se nic takového nenavrhuje ani neplánuje.

„Když se zamyslíme, jak obtížná logistická operace bude očkování, tak představa, že by ještě předtím museli všichni na testy, mi připadá jako logistická noční můra. Celé očkování by to dramaticky zpomalilo,“ varuje biochemik Jan Konvalinka.

Celou Osobnost Plus si můžete poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související