Kompenzace nemocnicím favorizuje predátory, říká expert. Za méně práce stejná úhrada, brání ji ministr

22. červen 2020

České zdravotnictví prošlo v uplynulých měsících zatěžkávací zkouškou. Na jedné straně se muselo vypořádávat s hrozbou nového koronaviru, na straně druhé nemohlo v plné míře sloužit běžným pacientům. 

Pro nemocnice z toho plyne riziko značného finančního propadu, protože pojišťovny proplácejí jen skutečně provedené úkony. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Plusu ubezpečil, že nemocnice o příjmy nepřijdou.

„Nemocnice budou mít garantovanou stejnou úhradu, ale udělají méně práce. Úhrada bude taková, jako by žádná pandemie nebyla,“ zdůrazňuje ministr. Výpadek příjmů českého zdravotnictví přitom odhaduje na 30 miliard korun.

Čtěte také

Kompenzační zákon už podepsal prezident, prováděcí vyhláška bude podle Vojtěcha účinná od 1. července. Ministerstvo chce touto cestou kompenzovat všechny segmenty zdravotnictví, od nemocnic až po praktické lékaře, tvrdí Vojtěch. Vyhláška určí i odměny pro zdravotníky působící v první linii boje s nemocí.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich, který je ředitelem menší nemocnice v Hranicích, se ale obává, že úhrady nebudou stačit – nebude totiž možné splnit produkční cíl, který ministerstvo stanovilo na 79 až 85 % původně plánovaného objemu výkonů.

„Naše asociace návrh vyhlášky odmítla, protože pokles výkonnosti nařízený státem – to jsme si nevymysleli – bude tak velký, že úhrady podle kompenzační vyhlášky nebudou stačit,“ upozorňuje.

Došlo k omezení provozu, zvýšily se náklady a ještě musíme dělat zásoby ochranných pomůcek. Ale my za sebou nemáme silného zřizovatele, jako je ministerstvo zdravotnictví, které fakultní nemocnice oddlužilo.
Eduard Sohlich

„Nemocnice na tom jsou podobně jako hospodští, kterým stát omezil fungování, ale přitom nadále měli fixní náklady. Tyto škody by měl hradit stát a ne fondy zdravotních pojišťoven,“ zdůrazňuje právník Ondřej Dostál, který se specializuje na zdravotní právo.

Podle něj je kompenzační vyhláška v rozporu se zákonem, protože reálně zdražuje péči po 1. červenci, takže „favorizuje predátorské poskytovatele, kteří během epidemie nic moc nedělali, a nyní jsou schopni nafouknout produkci. Naopak těm, kteří byli v první linii, dává poměrně málo,“ kritizuje.

Lidé se bojí jít do nemocnice

Krize měla dramatický dopad také na velké nemocnice, i před nimi jsou další výdaje. „Stála nás mnoho desítek milionů korun. Navíc jsme už vyplatili odměny za březen a duben zdravotníkům, kteří byli v přímém kontaktu s pacienty, což je dalších 20 milionů,“ vyčísluje Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové a člen Rady Asociace nemocnic ČR.

Čtěte také

Na dalších 30 milionů korun vyjdou nákupy zásob ochranných pomůcek, které nařizuje ministerstvo, protože na podzim lze očekávat další vlnu pandemie, případně i chřipkových onemocnění.

Zásadnější než finanční dopad krize je ale podle Paličky ten zdravotní: „Jde především o psychiku nemocných. Řada lidí se dodnes bojí přijít do nemocnice a jsou vystrašení. Jde o to, aby si populace zvykla, že s námi existují viry a život je takový. Není třeba se přehnaně bát,“ zdůrazňuje.

Jaký dopad měla koronakrize na české zdravotnictví a na pacienty? Poslechněte si celý speciál.

Spustit audio

Související