Kvůli epidemii koronaviru celosvětově zemřelo až 580 tisíc lidí, ukazuje analýza BBC

19. červen 2020

Koronavirem se po celém světě nakazilo už 8,5 milionu lidí, 450 tisíc pak v souvislosti s nemocí zemřelo. Vyplývá to z dat americké Univerzity Johnse Hopkinse, podle analýzy BBC ale může být mrtvých o 130 tisíc více.

Výzkumníci BBC zanalyzovali všechna zaznamenaná úmrtí z doby epidemie a porovnali je s daty z předešlých let. Data o úmrtnosti ze 27 zkoumaných zemí totiž vykazují mnohem vyšší počty mrtvých, než je obvyklé, a to i při započítání oficiálních obětí koronaviru.

Čtěte také

Mezi nimi můžou být jak nezaznamenané oběti koronaviru, ale také ti, kteří zemřeli kvůli přetížení zdravotního systému nebo z dalších jiných důvodů. Ve Spojených státech je těchto přebytečných úmrtí skoro 27 tisíc, v Itálii a v Ekvádoru více než 16 tisíc a ve Velké Británii 13 tisíc.

Zatímco v Evropě je virus na ústupu, nejrychleji nakažených přibývá v Latinské Americe. V Brazílii je už skoro 1 milion nakažených a úřady zatím evidují 48 tisíc úmrtí spojených s koronavirem.

„Hlavně záleží na chování lidí a vládních opatřeních, ale roli hraje i klima. Jižní Amerika má nyní zimu – může to být tak, že na podzim se virus opět začne více šířit na severní polokouli,“ uvádí pro Plus hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

Primárním faktorem úspěchu je, jak dobře vlády načasují restriktivní opatření. I země s velmi dobrým zdravotnictvím zkolabovaly. Sebekvalitnější zdravotní systém nevydrží všechno.
Petr Smejkal

Věrohodné zprávy o Bělorusku ani Číně nemáme

Za čtvrtek hlásí Čína 32 nových případů nákazy koronavirem. I přes mírný nárůst nemocných v metropoli Pekingu je prý ale situace pod kontrolou a o druhou vlnu nemoci se nejedná. Ve městě jsou ale zavřené školy, je výrazně snížena kapacita vlaků a autobusů a do karantény museli obyvatelé 30 bloků kolem zasaženého tržiště Sin-fa-ti.

Čtěte také

„Totalitní země mají vždy tendenci věci zamlčovat a snaží se vypadat lépe, než opravdu jsou,“ komentuje Smejkal a uvádí příklad Běloruska, které se pyšní nízkými počty nakažených, ale skutečný stav neznáme.

K nejhůře zasaženým státům patří Itálie, nemocných je tam ale nyní nejméně za poslední 3 měsíce – aktuálně jich je 23 tisíc, většina má mírný průběh. Země se postupně vrací do normálního života, otevírají se kina a divadla, zavřené ale zůstávají školy a povinné je i nošení roušek ve veřejných budovách a v hromadné dopravě.

„Dopad na italskou ekonomiku je enormní. Odhaduje se, že poklesne o 9 až 13 procent. Výroba sice funguje, ale ztráty všech sektorů jsou obrovské, například textilní sektor v dubnu ztratil 80 procent,“ přibližuje pro Plus spolupracovnice České televize v Itálii Nicole Ludwig.

Koronavirová přehlídka

Více než půl milionu lidí se koronavirem nakazilo v Rusku, podle oficiálních statistik byl ale ve čtvrtek denní přírůstek nejnižší od 1. května a drží se pod 8 tisíci nakažených. „Situace stále není dobrá. Opatření se sice ruší, ale denně umírá přes 100 lidí,“ upozorňuje publicista žijící v Moskvě Jiří Just.

Čtěte také

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává šíření nákazy při chystané velké vojenské přehlídce v Moskvě 24. června, která má připomenout 75. výročí vítězství nad nacismem.

„Bude na ní několik tisíc vojáků. Během nácviku v dubnu a v květnu onemocnělo několik desítek až stovek příslušníků ruské armády,“ připomíná Just s tím, že přehlídky se mají zúčastnit i vojáci Kazachstánu, Běloruska nebo Srbska.

Poslechněte si celý speciál o tom, jak se svět vypořádává s epidemií koronaviru. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související