Vidím to jako morální zodpovědnost, říká Slovák, který se chce nechat infikovat koronavirem

17. červen 2020

Několik potenciálních vakcín proti nemoci covid-19 vstoupilo do klinického testování. To ale může trvat dlouho, a tak výzkumníci uvažují o záměrném infikování dobrovolníků.

Iniciativa 1daysooner chce variantu cíleného infikování dobrovolníků prosadit. Jedním z přihlášených do výzvy je Bratislavan Andrej Tkáč (21 let).

„I kdyby se tím čekání na vakcínu zkrátilo třeba o měsíc, stále by to bylo hodně lidí, které bychom mohli zachránit. Vidím to jako morální zodpovědnost,“ vysvětluje mladý muž.

Etický problém

Odborníci se sice shodují, že zapojení dobrovolníků, kteří by byli ochotní nechat se nakazit, by mohlo proces testování vakcín uspíšit. Přesto upozorňují na etickou problematiku takového postupu.

V minulosti bylo kontrolované infikování využito třeba v případě malárie, pravých neštovic nebo žluté zimnice.

„I přesto, že to bude mladý dobrovolník bez komorbidit, nikdy nemůžeme zcela vyloučit, že průběh u něj nebude závažný,“ vysvětluje Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Riziko by navíc bylo větší u těch dobrovolníků, kterým by bylo podáno placebo. Zásadní roli by proto hrál obzvlášť důsledně zpracovaný informovaný souhlas.

Co všechno musí vědci zvážit, než mohou dobrovolníka infikovat? Poslechněte si celý příspěvek.

autoři: Štěpán Sedláček , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.