Senátní duel: Ústecký kraj může přijít o půl miliardy, říká Rabas. Kraj bude bit, souhlasí Komínek

25. září 2024

Do druhého kola senátních voleb postupuje na Chomutovsku z prvního místa kandidát koalice Stačilo! Jaroslav Komínek a z druhého místa současný senátor Přemysl Rabas (nestraník z klubu SEN 21 a Piráti). „Je potřeba řešit kraj systémově jako celek. Aby byl zákon, který definuje, co je postižený region a jak se mu má pomáhat,“ popisuje pro Český rozhlas Plus Rabas. „Pojďme společně se zastupiteli pozitivně lobovat za náš Ústecký kraj a pomoci mu,“ souhlasí s ním Komínek.

Co byste chtěli v Senátu v příštích šesti letech prosazovat? Co jsou tři priority, se kterými kandidujete v letošních senátních volbách?

Komínek (Stačilo!): Určitě je to pomoc strukturálně postiženým regionům. Společně s Karlovarským a Moravskoslezským je to i náš Ústecký kraj. A to v závislosti na tom, že se momentálně projednává rozpočtově učení daní, které má náš region značně omezit na financích. To znamená, že my, kteří jsme dávali energii celé republice, za to máme ještě být biti.

Co bych chtěl, tak je sjednotit politiku. To znamená, že pokud jsme zvoleni, pojďme zapomenout na to, že někdo vyhrál, někdo prohrál, a pojďme společně se zastupiteli pozitivně lobovat za náš Ústecký kraj a pomoci mu. Čekají nás těžké časy ohledně uzavírání těžebních společností a tak dále.

Čtěte také

Třetí priorita?

Komínek: Třetí priorita, co bych chtěl, je přehodnocení Green Dealu, který dopadá na občany všech členských států. Nám se Green Dealem nezlepšuje situace životního prostředí, ale zhoršuje se nám životní úroveň.

Je pro nás všechno dražší, nedostupnější a nejabsurdnější ze všeho je, když například zvažuje Evropská unie, že zvýší dovozní cla na dovoz aut. Takže budou ještě více zdražovat to, co už je drahé. To je špatně. Takže určitě myslím, že stojí za otevření nejenom u nás, ale i na evropské úrovni přehodnocení Green Dealu.

Rabasovy priority

Jaké jsou tři priority Přemysla Rabase?

Rabas (za STAN 21): Práce senátora se dá rozdělit na práci místní, přímo v senátním obvodě, regionální a republikovou. Na té místní považuji za velmi důležité pokračovat v komunitní práci, kterou jsem dělal dosud. Například má senátní kancelář byla otevřena široké veřejnosti, pořádaly se tam kulturní, společenské akce, nejrůznější školení.

Čtěte také

To si myslím, že je velmi důležité, aby senátní kancelář sloužila lidem. Stejně tak jako je třeba pomáhat lidem tím, že jim senátní kancelář poskytuje bezplatnou právní poradu ve věci sociálního bydlení, které tady padlo.

A další dvě priority jsou provázané. Jde mi o to, že strukturálně postižený kraj má problémy celých třicet let, kdy všechny vlády bez ohledu na to, jestli byly pravicové, nebo levicové, slibovaly pomoc postiženým krajům, ale pomoc se nedostavila.

Všichni se vymlouvali na to, že kraj dostává dotace z Evropy. Nepomůže řešit to jenom odděleně, i když je to důležité. Je potřeba řešit kraj systémově jako celek. Aby byl zákon, který definuje, co je postižený region a jak se mu má pomáhat. A to znamená dát nějaké měřicí parametry, které to budou definovat.

To je tedy druhá priorita. Jaká je třetí?

Rabas: Ta s tím souvisí, protože jde o to například daňově zvýhodňovat kraj. Co mě v poslední době trápí, je rozpočtové určení daní, kdy Asociace krajů změnila toky peněz do krajů. A vláda to má podpořit. Myslím si, že bychom se měli za každou cenu pokusit tomu zabránit, protože změna rozpočtového určení daní by u nás znamenala půl miliardy ztrátu pro Ústecký kraj.

Reakce na povodně

Letošní volby se odehrávají těsně po ničivých povodních, které Chomutovsko naštěstí nezasáhly tak jako jiné části republiky. Měly by povodně z posledních dnů být impulzem ke změnám, ve kterých by se měl angažovat Senát?

Komínek: Pojďme si říct, co se odehrálo. My máme povodně od roku 1997, opakují se stále v nějakých dekádách, stále v těch samých oblastech. Česká republika stále vynakládá prostředky na to, aby se v těch oblastech zamezilo dalším povodním, ale jsou tam stále. 

Čtěte také

Co by tedy Senát měl udělat, jestli by něco měl udělat?

Komínek: Myslím si, že by bylo dobré se zamyslet nad tím, jak těm oblastem pomoci, aby nedocházelo k tomu, že když je potřeba pomoci v zátopových oblastech, tak to ztroskotá pouze na tom, že vlastník pozemků ho nechce prodat, aby se tam postavila hráz.

Senátor by měl být koordinátorem v regionu. Každý Senátor je zvolený za svůj region, aby společně s Poslaneckou sněmovou a s ostatními jednal ve prospěch občanů, aby se to neopakovalo pravidelně a konečně se to zastavilo.

Pane Rabasi, měl by Senát nějakým způsobem reagovat na letošní povodně? Inicioval byste něco jako senátor?

Rabas: Určitě, ať už bych inicioval, nebo podpořil dobré myšlenky. Tyto problémy mají dva způsoby, jak pomoci. Jeden je prevence a druhý je řešení následku. Když se podíváme na řešení následků, tak jde hlavně o dobře fungující integrovaný záchranný systém. Ukázalo se, že u nás funguje dobře.

Nicméně si myslím, že stát by měl více pomoci i malým obcím, které jsou zapojené do integrovaného záchranného systému. Třeba prostřednictvím hasičského záchranného sboru, aby měly vybavení a měly podmínky. To, jak se financovaly malé hasičárny v minulosti, to absolutně nestačí pro to, aby obec měla dostatečné vybavení pro hasiče.

Čtěte také

Takže to by mohla být iniciativa.

Rabas: To je jedna iniciativa řešení následků.

A prevence je například to, že bychom se měli daleko víc zabývat tím, jak nakládáme s vodou. My jsme v minulosti například na Chomutovsku vytěžili nahoře rašelinu, která působila jako houba, nasakovala vodu a držela ji na horách. A teď se divíme, že voda stéká dolů.

Ale tohle je o spolupráce všech obcí, které by se na tom měly podílet a nastavit podmínky, jak zadržet vodu v krajině.

Jak plánují Jaroslav Komínek a Přemysl Rabas oslovit voliče kandidátů, kteří se nedostali do druhého kola? A co si myslí o vytvoření Chráněné krajinné oblasti Krušné hory? Poslechněte si celý Senátní duel nahoře v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , bko
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.