Senátní duel: Senát neplní roli pojistky demokracie, kritizuje Podivinská. Je ztuhlý, potřebuje oživit, říká Rychlík

26. září 2024

Senátní volby v obvodu Brno-město vyhrál kandidát TOP 09, Zelených, ODS a Pirátů Břetislav Rychlík. Spolu s ním postoupila do druhého kola i náměstkyně primátorky Brna Karin Podivinská (ANO). „Zákony, které předkládá pětikoalice, jsou špatné, je to potřeba přerušit,“ nastiňuje svou možnou roli v horní komoře Podivinská. „Senát je ztuhlý, potřebuje oživit a vrátit se k prapůvodní roli pojistky demokracie,“ je přesvědčený Rychlík ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Očekávali jste tento výsledek prvního kola? Očekávali jste, že se ve druhém kole potkáte právě vy dva?

Břetislav Rychlík: Vždycky jsem mírný skeptik, přece jenom proti mně stála velká síla. Vlastně až v okamžiku, kdy se to začalo objevovat v televizi, tak jsem si říkala, že to nevypadá špatně. Děkuji za to, ale v zásadě jsem radši příjemně překvapený.

Čtěte také

Karin Podivinská: Trochu jsem to očekávala, ale s pokorou jsem čekala na výsledky, protože všichni kandidáti byli kompetentní a nemůžu říct, že by kterýkoli z nich byl outsiderem.

Ve vašem případě je duel ve druhém kole soubojem kandidáta vládních stran a kandidátky nejsilnější opoziční strany. Jak to v současné politické situaci vnímáte?

Podivinská: Nevím, zda je to výhoda. Nicméně Senát byl ustanoven jako pojistka, aby kontroloval, jaké zákony jsou předkládány. A v současné době to pojistka není, protože pětikoalice ovládla jak parlament, tak i Senát. A mnohdy předkládané zákony nejsou úplně dobré.

Rychlík: Já kandiduji jako nezávislý kandidát s podporou čtyř stran. A dokonce si myslím, že to je taky jistá výhoda. Samozřejmě si uvědomuji, že opoziční strany mají v této atmosféře náskok, ale já nemám strach, že by mě lidé podezírali, že jdu do Senátu hlasovat pro vládní strany.

Zbrzdit politické kyvadlo

Když za vámi přijde volič a zeptá se, proč má volit právě vás, co mu odpovíte? V čem byste právě vy byli lepším senátorem nebo senátorkou?

Podivinská: Osm let jsem byla starostkou Králova Pole. V současné době jsem druhým rokem náměstkyní primátorky města Brna a můj kontakt s lidmi, se starosty městských částí, s místostarosty, se zastupiteli je denní. Čili vím, co lidi v Brně trápí. Z tohoto důvodu si myslím, že jsem kompetentnější.

Čtěte také

Rychlík: Vždycky lidem říkám, že to kyvadlo v politice se musí trošku zbrzdit. Jestliže se teď převážilo v krajských volbách jedním směrem, tak je vždycky dobré, aby přišel člověk, který je kritický. Já nejsem součást soukolí hnutí ANO, já mám v sobě tolik kritičnosti a sebeúcty, že bych si nikdy nedovolil hlasovat jinak, než jak mi velí moje svědomí. V tomto vidím obrovskou výhodu.

Co budete prosazovat, pokud se stanete senátorem? Jaké jsou tři priority, kterým se budete v Senátu věnovat?

Rychlík: Mám tři silové okruhy. První z nich je podpora mladých lidí a vzdělání. Považuji za národní bohatství mít vzdělané lidi, kteří budou přemýšlet o tom, koho a proč volit nebo jakým způsobem funguje společnost.

Za druhé je to podpora živé kultury, to je základní identický znak národa. Dosáhnout aspoň jednoho procenta HDP na kulturu, to je základní znak vyspělé civilizace.

Třetí priorita bude třeba ochrana životního prostředí. Což zrovna teď v souvislosti s povodněmi, kdy máme během 30 let tři stoleté vody, považuji za nesmírně cenné.

Čtěte také

Podivinská: První prioritou je dostupné bydlení, protože v současné době při výši úrokových sazeb a cenách bytů na vlastní bydlení nedosáhne už ani střední třída. Vláda absolutně nepodporuje mladé lidi, aby si mohli pořídit vlastní bydlení, ani obce a města, aby mohly stavět dostupné byty.

Druhou skupinou je pěstounská péče. Sama jsem byla pěstounkou a vím, že ohodnocení pěstounů na přechodnou dobu, kteří se starají o miminka, která čekají na adopci, je velice slabé. Do konce roku se mají rušit kojenecké ústavy, ale pěstounů je naprostý nedostatek a nevím, jak chce vláda vyřešit, co bude s dětičkami dál.

A třetí oblastí je podpora péče o lidi s autismem.

Jaký je postoj obou kandidátů ke zvyšování koncesionářských poplatků? A jak může Senát reagovat na aktuální povodně? Dozvíte se v záznamu celé diskuse. Moderuje Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , esta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.