Klimatické rekordy padají a přírodní katastrofy jsou čím dál horší

29. prosinec 2019

Během uplynulého desetiletí svět zaznamenal šest mimořádně deprimujících klimatických rekordů.

Upozorňuje na to americký server BuzzFeed. Jak píše, pohasly naděje, sny a deziluze, že klimatické změny jsou problém budoucnosti a že je možné jim snad předejít. To vše nahradilo poznání, že krize je už tady a stále se zhoršuje.

Čtěte také

Důkazem je podle BuzzFeedu rostoucí seznam klimatických rekordů, který bude do budoucna dál růst. Desátá léta tohoto století zřejmě vstoupí do dějin jako nejteplejší. Během nich došlo k historickým katastrofám, od nejvyšších zaznamenaných teplot za spalující vlny veder v Evropě až po nejhorší deště ve Spojených státech za posledních 70 let. Pohromy, k nimž ve světě došlo, byly nejničivější a jejich náprava nejnákladnější.

Byla to dekáda, kdy vymřel první savec v důsledku klimatických změn – hlodavec melomys na australském ostrově Bramble Cay u Velkého bariérového útesu. Korálové útesy poznamenaly v důsledku oteplujících se vod oceánů bezprecedentní změny, stoupla hladina moří, zmizely celé ostrovy a do atmosféry uniklo rekordní množství nečistot.

Jsme v krizi

Před klimatickými změnami a oteplováním planety varují klimatologové už dlouho. Nedávné studie ukázaly, že první vědecké modely pocházejí už ze sedmdesátých let a většinou předpovídají budoucnost správně. Týkaly se zejména souvislosti mezi rostoucími teplotami a stoupající hladinou skleníkových plynů v atmosféře.

Čtěte také

Zatímco emise skleníkových plynů dál rostou, mají dnes odborníci nové údaje, lepší nástroje a důkladnější spolupráci a víc než kdy předtím se shodují, že jde o problém způsobený člověkem, že katastrofální dopady přijdou dříve, než jsme si mysleli, a že čas k nápravě se krátí.

V posledních deseti letech se změnil i tón debaty o globálním oteplování a začal být naléhavější, podotýká BuzzFeed. Politici, vědci i média stále častěji souhlasili s aktivisty a označovali klimatické změny za krizi.

V polovině dekády skoro všechny země světa podepsaly historickou mezinárodní dohodu, která se snažila problém řešit, ale americký prezident Donald Trump v roce 2017 oznámil, že od ní Spojené státy odstoupí. Jak to všechno dopadne, se ukáže v následujícím nebo i dalším desetiletí.

Nejteplejší pětiletka

Americký server uvádí i nejničivější klimatické rekordy. Bezprecedentně stouplo množství oxidu uhličitého v atmosféře, když během posledního desetiletí překročilo hranici 400 částic na milion. Objem rostl každý rok uplynulé dekády, a to pořád rychleji. Dnes je tempo růstu nejrychlejší v dějinách.

Čtěte také

Stoupá také teplota. Dekáda začala rokem 2010, který byl nejteplejším v historii, ale rok 2014 tento rekord překonal a pak znovu roky 2015 a 2016. Další rekord padl v červenci 2019. Vědci soudí, že druhá půlka desetiletí byla nejteplejším pětiletým úsekem v dějinách měření.

V této dekádě se také planeta oficiálně oteplila o jeden stupeň Celsia v porovnání s předindustriálním obdobím. Znamená to, že jsme už za polovinou teplotního cíle pařížské klimatické dohody, která se zavázala omezit oteplování na půldruhého stupně až dva.

Mizí také arktický led – v roce 2012 ho bylo nejméně a rok 2019 se umístil jako druhý. Satelitní snímky navíc ukázaly, že se led v Arktidě ztenčuje.

Negativním důsledkem tání ledu je stoupající hladina moří. Od roku 1993 se zvýšila o více než sedm a půl centimetru a tempo se stále zrychluje. Tento jev už citelně ohrožuje některé části světa. Například Floridu častěji zaplavuje příliv, s vysokou hladinou moře bojují i Benátky a v Tichém oceánu se zmenšují, či dokonce zanikají ostrovy.

Bezprecedentní bouře i vedra

V celém světě rovněž umírají korálové útesy. Nejhorší byla situace v letech 2014 až 2017. Velký bariérový útes u pobřeží Austrálie, který je na světě největší a nejdelší, přišel kvůli oteplujícím se vodám v letech 2016 a 2017 o zhruba polovinu korálů.

Čtěte také

Máme také stále „katastrofálnější katastrofy“, pokračuje Buzzfeed. Přibývá silnějších bouří, tropických cyklonů a požárů, horšího sucha, mrazivého počasí a povodní a dalších přírodních pohrom, které páchají stále nákladnější škody.

Uplynulé desetiletí zažilo bezprecedentní hurikány ve Spojených státech a Karibiku, na Filipínách nebo v Japonsku. Evropu postihla nevídaná vlna veder,  miliony lidí v Africe zůstaly o hladu kvůli velkému suchu a obří požáry zahalily dýmem Austrálii.

Indie se zas potýká s extrémními dešti. A to přitom vědci začali spojovat přírodní katastrofy jako záplavy nebo vlny veder s klimatickými změnami teprve na začátku dekády, uzavírá server Buzzfeed.

Spustit audio

Související