Klíma: Část voličů Babiše obdivuje, že ty peníze na Čapí hnízdo z Bruselu vytáhl. Udělali by to taky

20. červenec 2021

Josef Klíma z Televize Seznam je považován za jednoho ze zakladatelů české investigativní žurnalistiky. Za kariéru prošel několika televizními stanicemi a přiznává, že k televizi Nova cítí sentiment. „Je to ale jako sentiment k bývalé manželce deset let po rozvodu,“ glosuje. Jako novinář s ostražitostí sleduje dění kolem volby členů do rady České televize. „Do ČT mi vlastně nic není, já pracuju v komerční televizi. Ale vnímám ji jako občan,“ říká.

Coby investigativce ho zajímá také kauza Čapí hnízdo, kterou sleduje o to víc, že po odstoupení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v úřadu nahradil jeho dosavadní zástupce Igor Stříž.

Čtěte také

„Myslím si, že kandidát měl být navržený až po volbách. Teď to mělo zůstat v provizorním řízení. Od Stříže ale očekávám čistou práci, s jakou se prezentuje. Dokud se neukáže, že to je jinak, nemůžu ho z ničeho podezírat,“ soudí Josef Klíma.

Přestože státní zástupce Jaroslav Šaroch má ve věci rozhodnout do konce srpna, Klíma očekává průtahy. „Řekne se, že jsou dovolené a ještě se to zpozdí.“

Jako novináři jsme si před minulými volbami mysleli, že když poukážeme na to, že Čapí hnízdo byl podvod, voliči přejdou k někomu jinému.
Josef Klíma

Zkušenost z předchozích let podle něj ukázala, že dotační kauza premiéra Andreje Babiše (ANO) volební výsledky neovlivní. „Jako novináři jsme si před minulými volbami mysleli, že když poukážeme na to, že Čapí hnízdo byl podvod, voliči přejdou k někomu jinému,“ tvrdí Klíma.

Byl to ale omyl, ohlíží se nazpět. „Voliči Andreje Babiše jednak nevěří, že je to pravda, a jednak jsou podobní jako on a část z nich ho v podstatě obdivuje, že z Bruselu ty peníze tak hezky vytáhl. Kdyby měli možnost, udělají to taky tak.“

Zločin ovlivnil dějiny státu

Josef Klíma je přesvědčen, že na pozadí historie českého zločinu lze odvyprávět i dějiny celého státu. „Ten totiž za každé éry zločinu něco umožnil – dírami v zákonech, úmyslnými dírami v zákonech nebo spoluúčasti politiků na určité úrovni, kde vytvářeli pro zločin podmínky.“

Čtěte také

Zatímco podsvětí divokých 90. let bylo plné „pistolníků“, časem začali být zločinci sofistikovanějším, shrnuje Klíma. Aktuální etapu společenského vývoje označuje jako oligarchizaci.

„Ten stav je teď horší v tom smyslu, že je hůř změnitelný. Dřív jste mohli vyměnit ministra a policejního prezidenta za lepší, tak dnes je to bohužel systémová věc,“ konstatuje.

O čem bude kniha, jejíž název inspiroval bývalý ředitel Novy Vladimír Železný? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Josefem Klímou.

autoři: Barbora Tachecí , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.