Klára Notaro: Pařížané se stěhují z města

27. říjen 2020

Posledních pár let se ve Francii projevuje nová tendence – mladí Pařížané mají v plánu se odstěhovat z chaotické a ne vždy bezpečné Paříže a usadit se v jiném městě i za cenu nižšího příjmu.

Tento trend ještě zesílil na jaře letošního roku, kdy kvůli koronavirové krizi v malých bytech v Paříži uvízly desetitisíce mladých lidí s minimální možností vycházet ven.

Čtěte také

Tato situace dále zvýšila zájem Pařížanů o bydlení v jiné lokalitě. Naštěstí je Francie veliká země a mladí si mohou vybrat.

Francouzi sní o bydlení ve městě s krásným slunečným počasím, sní o širokém obzoru, o moři, o čistém vzduchu, o přírodě, ale i o kvalitní síti služeb. Chtějí založit rodinu ve městě, které je dobře spojeno vlakem TGV s Paříží, kde se nachází většina hlavních sídel podniků. Ve městě, kde jsou dobré nemocnice, vysoké školy, muzea, divadla, kavárny a restaurace... a příroda na dosah ruky.

Oblíbené destinace

Nejoblíbenějším cílem přestěhování pro Pařížany je město Bordeaux, ležící nedaleko Atlantického oceánu. Toto klidné a krásné místo je proslavené přístavem, velkolepými budovami a příjemným životním stylem.

Ceny za nemovitost vlivem zájmu Pařížanů ale k nelibosti místních obyvatel stoupají.

Čtěte také

Dalším městem, kam se mladé pařížské rodiny rády stěhují, je starobylé město Nantes, ležící na řece Loiře. Za dvě hodiny je možné se odsud dostat vlakem do Paříže, dvě hodiny, které v hlavním městě můžete strávit v dopravní zácpě nebo chůzí pěšky domů. To když v Paříži stávkují dopravní podniky.

V pořadí dalším lákavým městem je skvostný Lyon na soutoku řek Rhony a Saony, vyhledávaný nejen pro svou prosperitu, ale i pro relativní blízkost hor a Středozemního moře. Středozemní moře je hlavním argumentem pro ty, kteří se chtějí vystěhovat z Paříže do jihofrancouzské metropole Marseille nebo do Aix-en-Provence.

Mezi vysněné destinace nepatří sever ani východ Francie. Odchod Velké Británie z Evropské unie ekonomicky destabilizoval města u kanálu La Manche a východní Francie, i když je třeba Alsasko velmi dynamické, nepůsobí pro mladé jako magnet. Sem se stěhují lidé, kteří zde mají rodinné vazby nebo zajímavé pracovní možnosti.

Čtěte také

Obyvatelé Paříže, kteří dosáhli kýženého důchodu, se často stěhují na venkov nebo do svého rodiště, kde jsou životní náklady zpravidla nižší než v drahé Paříži.

Před neklidem velkoměsta a znečištěným životním prostředím také odcházejí někteří lidé na venkov – do přírody, kde se chtějí věnovat třeba zemědělství nebo se pustit do podnikání v oblasti turismu.

Koronavirová brzda

I když na odchod z Paříže pomýšlí až polovina zaměstnanců, tak se v žádném případě nedá mluvit o nějakém výrazném exodu. Zejména nyní, když koronavirus zabrzdil dobře nakročenou francouzskou ekonomiku a některá města, jako je například město Toulouse specializované na výrobu letadel Airbus, najednou nemohou nabídnout dost pracovních příležitostí.

Čtěte také

Paříž je zajímavá i nadále pro ty, které jejich kariéra vede do hlavního města, pro vysokoškoláky nebo pro mladé lidi, kteří zde nacházejí první pracovní uplatnění. A pro ty, kteří se v hlavním městě cítí doma.

A tak Paříž navzdory současným problémům zůstává zářivým městem a dál se řídí latinským heslem, které má ve znaku: Fluctuat nec mergitur – Zmítá se ve vodách, ale nepotápí se.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Související