Když redukujeme spotřebu plynu, budeme schopni přežít zimu i bez omezování průmyslu, myslí si náměstek Neděla

11. červenec 2022

Začíná plánovaná údržba plynovodu Nord Stream 1, který vede z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropy. Německý ministr hospodářství Robert Habeck minulý týden připustil, že je potřeba se připravit i na variantu, že ruský Gazprom po deseti dnech, kdy by měla údržba skončit, dodávky plynu už neobnoví nebo dál omezí. „Je to jeden z hypotetických scénářů,“ komentuje situaci náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela tvrdí, že spotřebu plynu v tuto chvíli není potřeba u nás omezovat, protože je ho v zásobnících dostatek. „Mohu jeho slova potvrdit. V zásobnících máme v tuto chvíli zhruba 70 až 75 procent. To je velmi dobré v porovnání s tím, jakou kapacitou zásobníků je možné pokrýt spotřebu Česka.“

Čtěte také

„Co se týká denní spotřeby, ta se v tuto chvíli pohybuje někde okolo deseti milionů kubíků denně, kde zhruba 20 procent z toho je vytápění v domácnostech a 80 procent je průmysl. Takže znovu potvrzuji to, co říkal ministr Síkela – dokud plyn teče, tak je klíčové a daří se plnit zásobníky,“ dodává náměstek Neděla.

I přes plánovanou údržbu plynovodu podle Neděly byly naplněny cíle oproti předchozímu dni. „Toto byla ranní informace, kterou dostáváme zhruba v osm hodin. Nevím tedy, jestli už opravdu došlo k snížení výkonu, nebo ne.“

V případě reálného odstřižení Evropy od ruského plynu má ministerstvo prý namodelovaných několik různých variant. Ty se odvíjí od toho, jak se podaří snížit spotřebu ve smyslu chování zákazníků. A také ve vztahu k tomu, jaké regulační stupně by se musely zavádět.

Spotřeba energie v domácnostech je u nás zhruba o 20 procent vyšší, než je průměr EU.
René Neděla

„Klíčovou úlohu v této rovnici hraje i princip celoevropské solidarity. Pokud bude celoevropská solidarita, která se nyní už velmi dobře rýsuje, tak jsme schopni se zaměřit na energetické úspory a na efektivní využívání plynu. Pak nám propočty ukazují, že jsme schopni přežít zimu i bez omezování průmyslu.“

Za její součást považuje Neděla i vřelý vztah ministra Síkely s německý ministrem hospodářství Habeckem, který míří do Prahy. „To je velmi klíčové, protože, jak bylo zmiňováno, jsme velmi výrazně závislí na dodávkách plynu z Ruska a většinu ho nakupujeme právě přes německé firmy. Od tohoto jednání tedy očekáváme, že diskutovat se bude nejenom nad zmíněnou solidaritou,“ slibuje si Neděla.

Zvládnout krizi bez stavu nouze

„Celá ta myšlenka je postavená na tom, abychom nemuseli vyhlašovat stav nouze v rámci plynárenství tak, jak je definován v rámci legislativy, ale abychom to dokázali realizovat prostřednictvím jiných opatření. Jedno z nejklíčovějších je právě efektivní využívání plynu,“ vysvětluje Neděla.

Hosté:
René Neděla, náměstek ministra průmyslu a obchodu
Petr Bartoň, hlavní ekonom společnosti Natland
Václav Bartuška, velvyslanec pro energetickou bezpečnost

„V ČR máme trošku jinak postavený energetický mix, na výrobě elektrické energie se tak plyn podílí jen zhruba z devíti procent. Takže tam máme zmapovány jednotlivé zdroje, které by byly schopné téměř okamžitě najet a nahradit nedodávku elektrické energie z plynu.“

Čtěte také

„Horší oblastí je potom vytápění a průmysl, kde plyn lokálně hraje poměrně výraznou roli, a tím pádem je potřeba, aby ho byl dostatek a abychom se snažili spotřebu co nejvíce redukovat,“ nastiňuje.

Neděla upozorňuje, že spotřeba energie v domácnostech je u nás zhruba o 20 procent vyšší, než je průměr EU. „To nejjednodušší je podívat se v této topné sezóně, na kolik vlastně vytápím, jestli náhodou nevytápím i ty prostory, které vůbec neobývám, a jak se chovám k větrání,“ doporučuje.

Poslechněte si celé Téma dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , knem
Spustit audio

Související