České předsednictví čeká složitá debata o ruském plynu, předpokládá ministr Bek

6. červen 2022

Sotva začal platit šestý balík sankcí proti Moskvě, už se v Evropské unii začíná opatrně mluvit o balíčku sedmém. Debata bude pravděpodobně pokračovat i v období, kdy se předsednictví v Radě EU ujme Česko, myslí si ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). „Bohužel to nevypadá, že by válka na Ukrajině spěla k nějakému rychlému závěru,“ konstatuje.

Bek je ale přesvědčen, že další diskuse o sankcích bude komplikovaná: „Určitě bude relativně snadné dosáhnout nějaké shody o případném rozšíření seznamu osob nebo firem, které by byly postiženy sankcemi. To, co je ale nejvíc v centru pozornosti, je debata o ruském plynu.“

Jana Matesová, ekonomka

Dohodnout se na tom, jak naložit s dovozem suroviny z Ruské federace, bude složitější, domnívá se ministr.

Na téma plyn by ale měly rozhovory probíhat výlučně v zákulisí, myslí si odbornice na světovou ekonomiku Jana Matesová, která upozorňuje, že projednávání zákazu dovozu vnáší mezi evropské státy nesoulad.

Prioritu vidí ekonomka v plnění zásobníků a v hledání dalších náhradních zdrojů. „To je priorita v EU, ne veřejně diskutovat o tom, jestli zahrneme plyn do sankčního balíku.

Hosty byli:
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
Mikuláš Bek, STAN, ministr pro evropské záležitosti
Jana Matesová, odbornice na světovou ekonomiku, bývalá zástupkyně České republiky u Světové banky
David Stulík, analytik bezpečnostního centra Evropské hodnoty

Pokud jde o odchod od ruské ropy, získalo Česko – společně se Slovenskem a Maďarskem – výjimečné prodloužení nejzazšího termínu. Tento pardon ale vyjednávací pozici ČR v Unii nijak neoslabuje, tvrdí Bek.

„Myslím si, že všechny členské země rozumí tomu, že jsou nějaké technické limity,“ uzavírá ministr pro evropské záležitosti.

Je Maďarsko v dnešní EU izolované? V čem chybovala Evropská komise? A je prostor pro další sankce? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související