Kdo může za chyby v maturitních testech? Asi selhal lidský faktor, přiznává nová ředitelka Cermatu

7. červen 2018

Letošní ročník státních maturit skončil špatně nejen pro velkou část studentů, ale také pro ředitele Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku.

Testy obsahovaly chyby, kvůli kterým se muselo zpětně měnit hodnocení. Chyby byly i v testech přijímacích zkoušek. Je opravdu Cermat tak poddimenzován, jak o tom mluvil bývalý ředitel Zíka?

„Personálně jsou tyto útvary opravdu poddimenzované, ale nechci zatím vynášet nějaké soudy. Tedy dokud nebudu mít v ruce nové a podrobné analýzy,“ říká nová ředitelka Cermatu Michaela Kleňhová. Až pak jí totiž čeká návštěva ministra školství v demisi.

Jen 20 lidí?

Pro vysvětlení, práce Cermatu „jede ve vlnách a testy vznikají najednou na čtyři termíny jednotných přijímacích zkoušek, a to jak z češtiny, tak matematiky. Navíc ale i pro 4leté odborné obory nebo 8letá gymnázia. Do toho pak vstupují maturitní testy. Podle mne jsou ale útvary pro matematiku a češtinu s 15−20 zaměstnanci opravdu poddimenzované. Nevypadá to jako mnoho lidí, ale mají ještě okruh externích spolupracovníků a expertů,“ dodává Kleňhová.  

Jak to bylo s chybami jak v testech přijímaček, tak u maturit z českého jazyka? „Víte, máme striktně nastavené kontrolní mechanismy a ty fungují. Než půjdu k panu ministrovi, víc neprozradím, ale všechno nasvědčuje tomu, že došlo k chybě lidského faktoru.“

Zřejmě došlo k přehlédnutí u obou dvou komisí. Přičemž jedna je validní a působí přímo na Cermatu, a ta druhá, expertní, kterou jmenuje přímo ministr, chyby neodhalila taky.
Michaela Kleňhová

Co bude dál? Podle nové ředitelky musí Cermat všechny kontroly revidovat a hledat cestu, jak riziko chyb minimalizovat. „Ale rozhodně vám neslíbím, že je dokážeme eliminovat úplně. To nikdy vyloučit nejde. Navíc, když byla první za dobu existence jednotných maturit,“ dodává.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související