Letošní státní maturity dopadly nejhůř za poslední čtyři roky

20. červen 2014

Výsledky letošních státních maturit jsou nejhorší za čtyři roky. Matematiku nezvládla skoro čtvrtina studentů. V němčině jich neuspělo téměř 22 procent. Podle ministra školství Marcela Chládka je na maturitních oborech příliš mnoho studentů, a to se odráží na snižování výsledků.

Neúspěšnost prvomaturantů ve společné části se oproti loňsku zvýšila o 2,5 procentního bodu. Letošek překonal i dosud nejhorší rok 2012, kdy propadlo 18,2 procenta studentů.

„U státních maturit zaznamenáváme neúspěch oproti loňsku ve všech předmětech, jak v matematice, tak i v anglickém jazyce,“ řekla Českému rozhlasu Klára Bílá z ministerstva školství.

„Zhoršení se týká i jiných jazyků jako je ruština, francouzština nebo španělština, tam je to skoro o 3 procenta vyšší neúspěch než byl v minulém roce, v německém jazyce o víc než 1 procento,“ dodává Klára Bílá.

Písemný maturitní test z matematiky nezvládla skoro čtvrtina studentů – propadlo 24 procent maturantů. Oproti loňsku se žáci zhoršili i v písemkách z češtiny a cizího jazyka.

Čtěte také

„Problém, a to již dlouhodobě, je vysoké procento neúspěšných studentů,“ řekl v Ranním interview ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

„A to je systém i velice neefektivní i co se týče financování ze strany státu. A budeme se muset podívat vůbec na systém maturitních zkoušek, ale i maturitních oborů.“

„Protože podle mého názoru je příliš mnoho studentů na maturitních oborech. A tato masifikace se odráží na snižování výsledků studentů,“ uvedl Chládek.

Výsledky maturit 2014

Inspektoři se zaměří na problematické předměty

Za nutné ministr školství Marcel Chládek považuje, aby bylo více inspekcí ve školách právě v předmětech, kde dochází k velkému propadu – v matematice, němčině.

„U cizího jazyka je výrazný problém, který musíme rozklíčovat. Prezentovali jsme šetření České školní inspekce, kdy studenti středních odborných škol druhého ročníku dostali test pro 9. třídy základních škol a vyplnili ho hůře, právě v německém jazyce, hůře než studenti základních škol.“

„Pravdou je, a to je debata už několik let, že u některých předmětů může být problémem i způsob vyučování,“ přiznal Marcel Chládek.

K maturitní zkoušce se přihlásilo celkem 89 779 žáků. Z toho 87 614 ke společné části a 83 638 k profilové.

Státní maturita
autoři: mkp , lej , Anna Maňourová
Spustit audio