Karel Barták: EU potřebuje v souboji s Ruskem „strategickou trpělivost“

20. červenec 2022

Kdo první povolí, Evropa, nebo Rusko? Je to logická a oprávněná otázka, podíváme-li se na poslední vývoj nálad a názorů v demokratické části evropského kontinentu, zasažené prudkým zdražováním energií a inflací, se kterou si vlády a centrální banky nevědí rady. Vlády zemí Evropské unie zůstávají na povrchu jednotné, pokud jde o odpor vůči ruské agresi a pomoc Ukrajině.

Jenže musí myslet na voliče, kteří mají stále hlouběji do kapsy, a navíc jim hrozí studená zima bez ruského plynu. Množí se výzvy, aby si EU dala pauzu s protiruskými sankcemi, projevuje se únava z války i podráždění ukrajinskými požadavky.

Čtěte také

Odpovědí má být podle šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella chování, které nazval „strategickou trpělivostí“. Po schůzi ministrů zahraničí „sedmadvacítky“ vyložil, že Evropa si v žádném případě nemůže „dovolit únavu“; nesmí dopřát prezidentu Putinovi, aby se splnila jeho předpověď, že odhodlání slabých evropských demokracií prostě ochabne. Odpor proti Rusku musí pokračovat – je to „test, existenční výzva“, podotkl Borrell. Evropa podle něj „nemá na vybranou“.

Tato slova znamenají, že „vysoký představitel“ EU jasně cítí nebezpečí nejednoty a bije na poplach. Vojenská porážka Ukrajiny „otevře dveře zákonu džungle v globálním měřítku“, napsal o víkendu na svém blogu. Upozornil, že válka bude dlouhá; pokud bude Rusku umožněno ji vyhrát, bude mu umožněno také „zničit naše demokracie a základy světového řádu založeného na mezinárodních pravidlech“. Růst cen energií je zajisté nepříjemný, je to však „cena, kterou bude třeba zaplatit“.

Sankce fungují postupně

Ministrům pak v pondělí ukazoval graf, ze kterého vyplývá, že třeba růst cen ropy nikterak nesouvisí se sankcemi EU proti Rusku – po zahájení ruské ofenzívy vyletěly nahoru, ale pak začaly klesat, a to i po přijetí šestého balíku sankcí, který zahrnuje zákaz 90 procent dovozu ruské ropy od konce roku. Přičítat tedy ceny benzínu u pumpy evropským sankcím je součástí „dezinformací a manipulací“.

Čtěte také

Sedmý balík protiruských sankcí, který by zahrnul také stopku dovozu ruského plynu, je tedy v tuto chvíli v nedohlednu. Ministři se v pondělí dohodli na posílení stávajícího arzenálu sankcí, jejich doplnění a zavedení blíže nespecifikovaných opatření, která mají zabránit obcházení sankcí. Poroste seznam postižených ruských činitelů i podniků a také zboží, na které se zákazy vztahují.

Jedinou novinkou je snad embargo na ruské zlato, ale i to už bylo vlastně domluveno na nedávné schůzi G7. EU tak slaďuje své počínání zejména se Spojenými státy. Po politickém rozhodnutí dojednávají přesné znění tohoto „šestého a půltého“ balíku velvyslanci členských zemí; zveřejněn by měl být do konce týdne. Další pokrok na tomto směru je ve hvězdách, tah na branku slábne.

Karel Barták

Jasné výhrady má zatím pouze maďarský premiér Viktor Orbán, podle něhož se EU zavedením protiruských sankcí „střelila do plic“. Ale napříč kontinentem sílí debata o tom, nakolik si mohou vlády unijních zemí dovolit zavádět opatření, které veřejné mínění, také pod vlivem proruské propagandy, vnímá jako škodlivá. Borrell na tuto diskusi opět reaguje pobídkou k trpělivosti: „Sankce fungují postupně, v čase. Nezastaví válku ze dne na den, ale Rusku způsobují hodně ekonomických problémů.“

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.