Kamila Pešeková: Pellegrini, nebo Fico. Rozhoduje se o dalším směru slovenské strany Smer

11. září 2019

Půl roku před volbami se v nejsilnější slovenské vládní straně odehrává mocenský boj.

Na jednom břehu stojí zakladatel, „otec“ strany Smer a stále ještě její předseda Robert Fico, který neví nebo si nechce připustit, že jeho doba se už chýlí ke konci.

Proti němu stojí úřadující premiér Peter Pellegrini, nová uhlazená tvář strany, který se zatím zdráhá udělat za érou svého předchůdce tlustou čáru. Anebo se s ním rovnou politicky rozejít.

Když došlo v důsledku událostí po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka k výměně v čele vlády a Pellegrini nahradil Fica, oba dva se nějakou dobu vzájemně tolerovali, protože každý toho druhého potřeboval.

S blížícími se parlamentními volbami se ale v rámci strany rozdávají karty úplně od začátku. Je to doba, kdy se pomalu začíná rozhodovat, kdo bude na jakém místě kandidovat a jaké má šance. Rozhoduje se jinými slovy také o tom, jakým politickým směrem se strana vydá.

Zavolat si předsedu

Čtěte také

Pro Fica teď možná nastává poslední možnost, jak úplně neztratit svůj vliv. Má pořád ještě hodně příznivců mezi funkcionáři, kteří jsou vůči němu loajální a nechtějí hodit zakladatele strany přes palubu.

Naopak Pellegrini, slovenský premiér se sicilským jménem, se těší vysoké popularitě veřejnosti a v rámci možností také přízni médií. To mu ale nepomůže získat nad Ficem převahu, protože politika je stále především o tom, kdo komu co slíbí výměnou za podporu, nikoli o pěkných očích nebo úsměvu.

K nejviditelnějšímu střetu obou politiků a jejich rozdílných pohledů na svět došlo nyní. Fico se veřejně zastal poslance Milana Mazureka, kterého nejvyšší soud uznal vinným kvůli protiromským výrokům. Tento člen strany Mariana Kotleby byl prokurátorem označen za rasistického extremistu a kvůli tomu přišel o svůj poslanecký mandát.

Čtěte také

Fico v reakci na to uvedl, že Mazurek jen řekl to, co si myslí téměř celý národ. Vysloužil si za to odmítavé reakce nejrůznějších veřejných činitelů, většiny sdělovacích prostředků, ale také premiéra Pellegriniho. Šéf vlády naopak tyto a podobné výroky rázně odsoudil s tím, že si bude muset „zavolat předsedu“, aby mu celou věc vysvětlil. Zatím se tak nestalo a je otázkou, kdy k tomu dojde.

Je zjevné, že Pellegrini a Fico si už nemají co říct. Nejenom politicky, kdy se každý z nich snaží tlačit káru jiným směrem, ale i lidsky. Veřejná vystoupení Roberta Fica se v poslední době téměř výlučně obrací proti němu samotnému, a tím i proti straně Smer.

Kamila Pešeková

A tomu už nedokáže zabránit ani vlídná tvář na řešení problémových situací, jakou Pellegrini během své politické kariéry několikrát byl. Fico začíná být pro svoji stranu stále větším problémem. Zbavit se ho ale nebude vůbec jednoduché.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio