Petr Šabata: Robert Fico odchází – je to dobrá zpráva pro Slovensko?

8. leden 2019

Robert Fico v pondělí fakticky opustil slovenskou politiku a je to taková událost, jako kdyby oznámil odchod Miloš Zeman, nebo Jaroslaw Kaczynski.

Slovenský expremiér prožil ve vrcholné politice takřka 27 let, třikrát vedl vládu a je tak nejvýraznějším politikem polistopadové éry – před Vladimírem Mečiarem a Mikulášem Dzurindou.

Kamila Pešeková: Stane se z Fica ústavní soudce?

Slovenský premiér Robert Fico

Když skončí politik na pozici premiéra, a je ještě relativně mladý, málokdy se ztratí z očí veřejnosti. V tom lepším případě se z něj stane adept na pozici v nějaké významné mezinárodní instituci.

Tím, že se stal kandidátem na člena Ústavního soudu, se Fico definitivně odstřihl od reálné politiky. Což je pro Slovensko zároveň skvělá i děsivá zpráva.

O kandidátech – na konstitučním soudu se mění 9 ze 13 soudců – nejprve hlasují poslanci Národní rady. Tam by neměl mít Fico problém – byť je hlasování tajné. Pak ale zamíří seznam 18 kandidátů do Prezidentského paláce a Andrej Kiska z něj polovinu vyškrtne.

Přitom se několikrát vyjádřil, že Fica nejmenuje – po vraždě Jána Kuciaka a vynuceném odstoupení předsedy Směru z postu premiéra se už tak špatné vztahy obou ústavních činitelů dál zhoršily. Andrej Kiska teď názor určitě nezmění.

Rozložení košického Ústavního soudu?

Ale v březnu jsou na Slovensku prezidentské volby, Kiska už nekandiduje a jeho mandát končí v polovině června. Obratným manévrováním a odkládáním se může Fico a jeho příznivci dočkat nové hlavy státu, která se jmenováním expremiéra ústavním soudcem nebude mít problém.

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Kdyby se Fico odsunul do Košic, kde slovenský Ústavní soud sídlí, politické scéně by se nesmírně ulevilo – od jeho mateřského Směru přes koaliční partnery až po opozici. Změnilo by se úplně všechno – a rozhodně k lepšímu.

Premiér Peter Pellegrini by dostal šanci změnit Směr ve standardní sociálně demokratickou stranu. V popularitě mezi příznivci Směru už se Ficovi vyrovnal a je mnohem přijatelnější pro ostatní voliče.

Odchod otce-zakladatele by stranu jistě rozkolísal, ale patrně by to přežila se slušnými vyhlídkami před volbami na jaře 2020. Koaliční partneři – Slovenská národní strana a Most–Híd - by se jistě rádi obešli bez tvrdého protihráče Fica. Pro demokratickou opozici by byl Ficův odchod velkým zadostiučiněním i velkou šancí.

Luboš Palata: Slovákům se možná bude po Ficově vládě stýskat, jako části Čechů po té Nečasově

Časem se třeba ukáže, že vražda Jána Kuciaka neměla s politikou nic společného a po Ficovi dostane Slovensko mnohem mizernějšího premiéra

Petra Nečase lze po těch skoro pěti letech, které uběhly od jeho předčasné demise, považovat za dobrého premiéra. A to nejen díky jeho odvážnému projevu před bavorským parlamentem, který smířil Čechy a sudetské Němce.

A důvod k radosti by měl i extrémista Marian Kotleba, kterému ficovská antimigrační rétorika přebírala voliče. Takže by nakonec mohlo mít Slovensko po příštích parlamentních volbách velmi slušnou proevropskou vládu, třeba znovu se Směrem – ale bez Fica.

A tady pohádka končí. Přechod Fica na Ústavní soud by se dal přirovnat snad jedině k situaci, kdy by se českým ústavním soudcem stal Václav Klaus – poté, co strávil přes 20 let v reálné politice, a poté, co vyhlásil v lednu 2013 amnestii pro lidi obviněné z vážných ekonomických zločinů a korupce.

Ficův Směr vždy fungoval jako obchodní společnost, kde podíly drželi oligarchové v pozadí a kde všechny vztahy a kód od sejfu znal jediný muž – Robert Fico. Veřejná služba nebo úcta k pravidlům mu nikdy na srdci neležely. Byť by odborné předpoklady splnil, znamenal by nástup takového kandidáta na Ústavní soud – a nový prezident by ho zřejmě jmenoval do jeho čela – naprosté rozložení této důležité demokratické instituce.

Petr Šabata

A kdyby v březnových prezidentských volbách zvítězil Andrej Danko, nebo Štefan Harabin, tedy lidé bez respektu k ústavě a s orientací na východ, mělo by Slovensko vážný problém.

Robert Fico odchází a slovenští politici jsou vystaveni velkému pokušení poslat ho do Košic a zbavit se ho navždy. Ale cena je příliš, příliš vysoká.

autor: Petr Šabata
Spustit audio