Luboš Palata: Slovákům se možná bude po Ficově vládě stýskat, jako části Čechů po té Nečasově

13. březen 2018

Petra Nečase lze po těch skoro pěti letech, které uběhly od jeho předčasné demise, považovat za dobrého premiéra. A to nejen díky jeho odvážnému projevu před bavorským parlamentem, který smířil Čechy a sudetské Němce.

Nečasově demisi předcházela monstrózní policejní akce na Úřadu vlády, akce z níž po letech vyšetřování a soudů nezbylo skoro nic. "Jen", a to jen je samozřejmě v uvozovkách, drobné zneužití armádních tajných agentů ke sledování tehdy ještě manželky Petra Nečase jeho milenkou a manželkou budoucí Janou Nagyovou, dnes už další paní Nečasovou.

A pak jakési prohřešky okolo vyzrazování tajných informací či nezdanění luxusních kabelek, které premiérova pravá ruka dostávala jako opět v uvozovkách "malé dárky".

Ale shrnuto a podtrženo, Nečasovou hlavní chybou byla Jana Nagyová. A celá obří razie odkryla jen takový normální politický skandál západoevropského ražení. Ano, i za něj se v západní Evropě odstupuje, ale nehroutí se kvůli němu politická mapa a dokonce z velké části i politický systém. Což je přesně to, co se po Nečasově odstoupení stalo a co se dodnes v Česku děje.

To, co se nyní děje na Slovensku, připomíná ve fázovém zpoždění Nečasovu kauzu. V ještě mlhavějších obrysech, s ještě mlhavějším vyústěním.

Petr Nečas a Jana Nečasová, soud

Kdyby to bývali věděli

Tak jako na českou veřejnost a média fungovala jako zesilovač skutečného rozsahu Nečasova průšvihu přítomnost desítek maskovaných policistů na Úřadu vlády, tak na veřejnost slovenskou funguje událost mnohem tragičtější, vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Ano, Ján Kuciak pracoval na investigativní reportáži o údajném propojení údajných členů italské mafie na okolí premiéra Roberta Fica, především na jeho, ano řekněme to nahlas, jeho údajnou milenku slečnu Troškovou. Ale po přečtení reportáže můžeme konstatovat, že obsahovala nanejvýš podezření, indicie, nikoli důkazy.

Ano, Robert Fico a jeho vláda neměli s novináři ideální vztahy, ale podsouvat mu vraždu, nebo konstruovat, že spolupracoval s mafií, která mu do postele nasadila milenku, to je opravdu silné kafe. Stejně jako slova rodičů Jána Kuciaka o politické vraždě.

Ano, Ficova vláda není zdaleka ideální, ale jeho současný kabinet je nejlepší ze tří, které jako premiér vytvořil. Po rozhodnutí koaličního Mostu-Híd žádat předčasné volby, zřejmě jinak než předčasně neskončí. Těch 100, možná 150 tisíc Slováků na náměstích bude jásat.

Luboš Palata

Já se jen bojím, aby si časem, až se třeba ukáže, že vražda Jána Kuciaka neměla s politikou nic společného a po Ficovi dostane Slovensko mnohem mizernějšího premiéra, oni sami neříkali, že to prostě přehnali. A že to, co přišlo po Ficovi a především jeho dnešní vládě, je vlastně daleko, daleko horší. A kdyby to bývali věděli, tak by na ta náměstí nechodili.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio