Kamila Pešeková: Mistrík odstupuje. Zvyšuje tak šance, že Slovensko bude mít nelevicového prezidenta

26. únor 2019

Robert Mistrík byl jedním z nejsilnějších kandidátů v letošních prezidentských volbách na Slovensku.

Držel se na druhém místě a ještě v pondělí hovořil o svých plánech. V úterý ale bylo všechno jinak, když oznámil, že odstupuje z voleb.

Kamila Pešeková: Prezident Slovenska jako Štúr, Štefánik i Husák dohromady? Kdepak, stačí slušnost

Kandidát na slovenského prezidenta Róbert Mistrík

Slovenské prezidentské volby, již páté v novodobé historii země, které proběhnou za necelé dva měsíce, dostaly zase o něco konkrétnější podobu.

Chemik Mistrík byl považován za kandidáta liberální pravice a nadějí, že bude jakýmsi pokračovatelem současného prezidenta Andreje Kisky.

Mistrík je ale v první řadě vědec, který se tímto způsobem také do povědomí veřejnosti zapsal. Před dvěma lety se mu povedlo chemickou analýzou vyvrátit obvinění z dopinku u slovenského olympijského vítěze a jednoho z nejlepších sportovců země, chodce Matěje Tótha.

Jeho dalším počinem bylo, když ve stejném roce vystoupil proti způsobu, jakým byly rozdělovány prostředky z fondů Evropské unie na slovenském Ministerstvu školství. Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu následně Mistríkova slova potvrdilo.

Nadřadit zájmy země nad své osobní

Kamila Pešeková: Maroš Šefčovič. Povede Slovensko namísto Evropské komise?

Maroš Šefčovič

Dva měsíce před volbou prezidenta na Slovensku je už možná o něco jasnější, koho vyšle nejsilnější vládní strana Smer do boje o nejvyšší úřad v zemi.

V květnu 2018 Mistrík oznámil, že chce kandidovat na prezidenta. Učinil tak pouhou hodinu poté, co současný prezident Andrej Kiska veřejně sdělil, že se nebude ucházet o druhý mandát. Hned první průzkumy dávaly Mistríkovi velké šance a stal se jedním z favoritů na zvolení.

Jeho vystupování bylo hodnoceno jako nevýrazné. Za to čelil kritice. Dokonce se objevilo i určité srovnání s českým prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem, který také pocházel z vědeckého prostředí a podobně jako Mistrík, působil i on trochu křečovitě. Sám Mistrík se snažil nevýhodu obracet v žert, když říkal, že na bolavé břicho pomůže suchar a stejně tak suchar může pomoct nemocnému Slovensku.

Začátkem letošního roku uzavřel Mistrík dohodu s další liberální kandidátkou Zuzanou Čaputovou, že slabší z této dvojice odstoupí. Žádný z nich pak ale nedokázal říct, kdy se tak stane.

Kamila Pešeková: Slovenský Donald Trump se jmenuje Štefan Harabin

Štefan Harabin, bývalý šéf slovenského Nejvyššího soudu, později ministr spravedlnosti SR

Necelé dva měsíce zbývají do prvního kola prezidentských voleb na Slovensku.

A právě na úterní tiskové konferenci Mistrík uvedl, že má k dispozici dosud nezveřejněné výsledky průzkumu preferencí, ze kterých veřejnost časem pochopí, proč se pro tento krok rozhodl. Znamená to tedy, že jeho podpora výrazně klesá, anebo podpora ostatních levicových kandidátů výrazně stoupá.

Zároveň uvedl, že odstupuje proto, aby se do prezidentského úřadu nedostal kandidát vládní strany Smer ani člověk Vladimíra Mečiara, čímž myslel bývalého ministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Je ale otázkou, jestli všichni Mistríkovi voliči skutečně také budou ochotni volit Čaputovou. Mistrík si totiž dokázal získat konzervativní a snad i venkovské voliče, když prohlásil, že křesťanství patří k Slovensku jako kostel ke každé vesnici. Zuzana Čaputová to bude mít v katolické zemi se svými liberálními postoji složitější. V minulosti totiž uvedla, že si umí představit možnost adoptovat dítě homosexuálními páry.

Kamila Pešeková

Svým krokem Robert Mistrík ukázal především svoji silnou osobnost. Několikrát zdůrazňoval, že nepomýšlí na žádnou další politickou kariéru a v úterý to opět zopakoval. Pokud by si dokázali vzít z Roberta Mistríka příklad i další politici a nadřadili zájmy země nad své osobní, vypadalo by na Slovensku mnohé jinak.

Spustit audio