Kamila Pešeková: Slovenský Donald Trump se jmenuje Štefan Harabin

28. leden 2019

Necelé dva měsíce zbývají do prvního kola prezidentských voleb na Slovensku.

Pokud se nestane nic mimořádného, do rozhodujícího druhého kola se dostane kandidát vládní strany Smer, současný eurokomisař Maroš Šefčovič. To ukázal průzkum, který na Slovensku čerstvě zveřejnila agentura Focus.

Kamila Pešeková: Maroš Šefčovič. Povede Slovensko namísto Evropské komise?

Maroš Šefčovič

Dva měsíce před volbou prezidenta na Slovensku je už možná o něco jasnější, koho vyšle nejsilnější vládní strana Smer do boje o nejvyšší úřad v zemi.

Potvrdily se tak domněnky o tom, že uchazeč Smeru, který má momentálně 16,5 procenta, je v prezidentském klání silným hráčem. A to v situaci, kdy podpora hlavní vládní strany klesá.

Šefčovič, který dosud působil v evropské, nikoli slovenské politice, je sice pro voliče zatím málo čitelný. Zároveň ho ale nikdo nespojuje s aférami, kterých se okolo hlavní vládní strany na Slovensku v poslední době vyrojila celá řada. Taktika naskočit do volebního vlaku těsně předtím, než se dá do pohybu, se ukázala jako správná.

Stejných 16 a půl procenta má v průzkumu také kandidát opozice chemik Robert Mistrík. Do povědomí veřejnosti se dostal ve chvíli, kdy se mu povedlo chemickou analýzou vyvrátit podezření z dopingu ve slovenské atletice.

Boj proti systému i elitám

Kamila Pešeková: Co řeknou voliči na falešné kompromisy Bély Bugára?

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár (uprostřed) a místopředsedové Lucia Žitňanská a Gábor Gál

Lucia Žitňanská byla dlouhá léta nejen jedna z mála žen ve vrcholné politice na Slovensku, ale i jednou z mála jejích výrazných tváří.

Mistrík se před několika dny domluvil s další opoziční kandidátkou Zuzanou Čaputovou, že slabší kandidát z této dvojice nakonec odstoupí ve prospěch toho silnějšího. Právnička Čaputová se ocitla až na pátém místě s devíti procenty. Spojení těchto dvou kandidátů by pravici rozhodně posílilo.

Deset procent a čtvrté místo v průzkumu obsadil Béla Bugár, předseda strany Most-Híd. Podle něho Slovensko už dospělo do situace, že by mohlo mít na svém čele i někoho, kdo nebude etnickým Slovákem, ale Maďarem.

Bugár se ale předvolební prezidentskou kampaní snaží zviditelnit především svou vlastní stranu, která jinak v průzkumech vrávorá nad hranicí potřebnou pro vstup do parlamentu.

Petr Šabata: Robert Fico odchází – je to dobrá zpráva pro Slovensko?

Robert Fico

Robert Fico v pondělí fakticky opustil slovenskou politiku a je to taková událost, jako kdyby oznámil odchod Miloš Zeman, nebo Jaroslaw Kaczynski.

Slováci měli v minulosti už jednou prezidenta, který se hlásil národnostní menšině, a to sice ke karpatským Němcům. Z průzkumu ale nevyplývá, že by naši východní bratři byli stejně tolerantní i vůči Maďarům. Pouhých sto let existence Slovenska mimo Uhersko zdaleka nezahojilo všechny slovensko-maďarské rány.

První reprezentativní průzkum ukázal ale ještě jednu velmi důležitou věc. Nečekaně vysokou podporu pro kandidáta, který by se mohl stát za určitých okolností slovenským Donaldem Trumpem: bývalého šéfa Nejvyššího soudu Štefana Harabina.

S tímto právníkem dosud nikdo nepočítal, a už vůbec ne s možností, že by mohl vyhrát. Zjevně mu ale pomáhá, že bojuje proti stávajícímu systému, proti elitám – v Bratislavě, které symbolizují kandidáti Mistrík a Čaputová, stejně jako elitám v Bruselu, mezi které patří nominant Smeru Šefčovič.

Kamila Pešeková

Oficiální média Harabina ignorují, je outsiderem, ale on se pohybuje ve svém paralelním vesmíru spikleneckých médií, která mu dávají prostor a jsou financována kdoví odkud.

S necelými 12 procenty je tento relikt mečiarismu, který přežil až do dnešních dní, v momentálním pořadí na třetím místě. To není málo. Vůbec proto není vyloučeno, že by se mohl dostat do druhého kola. Co by pak následovalo, se dá jenom těžko odhadnout. Trumpův příklad varuje.

Spustit audio