Kamila Pešeková: Maroš Šefčovič. Povede Slovensko namísto Evropské komise?

9. leden 2019

Dva měsíce před volbou prezidenta na Slovensku je už možná o něco jasnější, koho vyšle nejsilnější vládní strana Smer do boje o nejvyšší úřad v zemi.

Nabídku kandidovat dostal místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Ten ji nevyloučil, což by přeloženo z diplomatické řeči mohlo znamenat, že by se nechal nominovat.

Evropě pnutí mezi Východem a Západem škodí. Vnímám i strach mladých z vlastní budoucnosti, říká eurokomisař Šefčovič

Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise a eurokomisař  (Vice-President of the EU Commission Maros Sefcovic and German Federal Minister of Finance, Peter Altmaier give a press briefing at the end of their meeting)

Stále ještě místopředseda Evropské komise (EK), slovenský sociální demokrat a člen Strany evropských socialistů (PES) Maroš Šefčovič, se na křeslo šéfa EK neposadí. Vzdal se totiž kandidatury na post lídra PES ve prospěch druhého kandidáta, Nizozemce Franse Timmermanse. S politikou ale rozhodně nekončí.

Čas tlačí, protože do konce ledna by měl být uzavřen seznam všech prezidentských uchazečů. Pak může začít oficiální předvolební kampaň.

Dlouhé váhání Smeru, který sliboval svého kandidáta navrhnout už v září, bylo buď promyšlenou taktikou uveřejnit jeho jméno až na poslední chvíli a zvýšit tak šance na vítězství. Anebo strana neměla dost vhodných adeptů do prezidentského klání.

Za nejvážnějšího kandidáta Smeru byl dlouho považován ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zkušený diplomat po roztržce kvůli Globálnímu paktu OSN o migraci definitivně potvrdil, že kandidovat za stranu Smer nebude. Nabídku tedy dostal další muž s diplomatickou minulostí, Maroš Šefčovič, který je momentálně nejvýše postaveným Slovákem v evropských strukturách.

Poslušný prezident?

Maroš Šefčovič – stejně jako Lajčák – studoval na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě. Byl velvyslancem Slovenska v Izraeli a při Evropské unii. Před deseti lety se stal členem Evropské komise, později jejím místopředsedou. Aktuálně má na starosti oblast energetiky.

Rusko a EU potřebují restart v energetické oblasti, říká místopředseda EK Maroš Šefčovič

Plynovod

Ruský ministr energetiky naznačil, že by Rusko mohlo zastavit dodávky plynu na Ukrajinu. Zneklidňuje hrozba Ruska Evropskou unii? „Pozval jsem ruského a ukrajinského ministra energetiky v pondělí do Bruselu, kde budeme hledat řešení,“ vysvětluje místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič.

Pozornost médií upoutal loni, když ohlásil, že chce být kandidátem evropských socialistů na post předsedy Evropské komise. Byl to tehdy smělý pokus, jak na sebe upozornit, protože bylo předem jasné, že evropští sociální demokraté si jako lídra pro volby do Evropského parlamentu zvolí Šefčovičova kolegu z Komise, Nizozemce z Maastrichtu Franse Timmermanse.

Rozhodnutí pro Šefčoviče je sázkou na osvědčeného kádra Smeru, který se nikdy v minulosti za členství ve straně nestyděl. Pokud by byl zvolen prezidentem, měla by nejsilnější slovenská strana daleko větší jistotu, že by prosadila do nejvyšší ústavní funkce svého člověka než například v osobě Lajčáka.

Kamila Pešeková: Ficův Smer nedokáže najít svého kandidáta na prezidenta

Robert Fico

Nejsilnější slovenská parlamentní strana Smer nemá ani pět měsíců před prezidentskou volbou svého vlastního kandidáta.

Formální nestraník Lajčák by se totiž mohl v prezidentském paláci až příliš emancipovat a zastávat postoje, které by mohly být v protikladu s vládní stranou. Spor o migrační pak OSN to docela názorně ukázal.

Na rozhodnutí Smeru čekaly další klíčové strany, které vyčkávaly, koho navrhnou za prezidentského kandidáta. Především to platí o konzervativním hnutí OĽANO a křesťanských demokratech, kteří by rádi přizpůsobili profil jejich uchazeče kandidátovi Smeru. To znamená, do jaké míry má být například blízký středu, jaký má být jeho pohled na budoucnost Evropské unie a místo Slovenska v jejím rámci.

Kamila Pešeková

Fico potřeboval poslat do prezidentských voleb někoho, kdo dosud nevystupoval konfrontačně a mohl lovit voliče i ve vodách ostatních středových stran. Především ale hledal někoho, kdo by mu časem nepřerostl přes hlavu. Fico totiž potřebuje poslušného prezidenta, který by ho jmenoval ústavním soudcem. Šance Maroše Šefčoviče na zvolení by mohly být s podporou nejsilnější slovenské vládní strany vysoké.

Spustit audio